RAT U UKRAJINI, 402. DAN: Rusija je usvojila novu vanjskopolitičku strategiju - SAD se navodi kao egzistencijalna prijetnja po Rusiju, a aktivno "smanjivanje dominacije Zapada" kao glavna zadaća ruske vanjske politike

Objavljeno:01.04.2023 - 07:50
A A A Times Arial

Rusija je objavila novi dokument u kojem se detaljno iznosi njena vanjskopolitička strategija. Riječ je o dokumentu na 42 stranice gdje se, između ostalog, SAD identificira kao najveća prijetnja Rusiji, egzistencijalna prijetnja. Također se navodi kako će od sad cilj Rusije biti aktivno smanjivanje dominacije Zapada u svijetu. Kao dva ključna saveznika na koje se Rusija planira oslanjati u bliskoj budućnosti navode se velike sile istoka, Kina i Indija.

Aktualno:

• Japan zabranjuje izvoz čelika, aluminija i zrakoplova u Rusiju, uključujući bespilotne letjelice, u svom najnovijem paketu sankcija protiv Moskve, priopćilo je ministarstvo trgovine.

Mjera, koja također zabranjuje japanskim subjektima izvoz raznih industrijskih proizvoda kao što su građevinski strojevi, brodski motori, oprema za testiranje i optički uređaji, stupit će na snagu 7. travnja, navodi se u priopćenju ministarstva.

• Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je odluka Wimbledona da dopusti ruskim i bjeloruskim igračima da se natječu kao neutralni "nemoralna" te je pozvao Britaniju da im uskrati vize.

"Odluka Wimbledona da dopusti sudjelovanje ruskim i bjeloruskim igračima je nemoralna. Je li Rusija prestala s agresijom ili zločinima? Ne, samo je Wimbledon odlučio ugoditi dvojici suučesnika u zločinu. Pozivam britansku vladu da uskrati vize svojim igračima", rekao je.

• Šef Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, rekao je da ukrajinske snage trpe "ozbiljne gubitke" u Bahmutu, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Prigožin je na Telegramu odgovarao na pitanje: "Ne, ukrajinska vojska ne bježi nigdje. Ukrajinska vojska vodi krvave bitke i brani grad po cijenu vrlo ozbiljnih gubitaka".

• Koalicija američkih novina objavila je priopćenje pozivajući na oslobađanje novinara Wall Street Journala koji je u četvrtak uhićen u Rusiji zbog navodne špijunaže.

New York Times, The Washington Post, Bloomberg i Politico u zajedničkoj izjavi navode: "Duboko smo uznemireni zbog ruskog pritvaranja Evana Gershkovicha, cijenjenog novinara Wall Street Journala čije je izvještavanje o Rusiji bilo pošteno i točno u vrijeme kada svijet treba pouzdane informacije".

• Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da nova strategija vanjske politike Rusije, koju je usvojio predsjednik Vladimir Putin, identificira Zapad kao "egzistencijalnu" prijetnju Moskvi.

"Egzistencijalna priroda ovih prijetnji našoj sigurnosti i razvoju naše zemlje, potaknutih akcijama neprijateljskih država, prepoznata je u ovoj politici", rekao je Lavrov tijekom sastanka ruskog Vijeća sigurnosti koji je prenosila televizija.

"Sjedinjene Američke Države izravno se imenuju kao glavni poticatelji i pokretači antiruskih raspoloženja", dodao je.

Putin je u petak potpisao novu strategiju ruske vanjske politike usmjerenu na smanjenje "dominacije" Zapada i identificiranje Kine i Indije kao ključnih partnera za budućnost.

"Ruska Federacija namjerava dati prioritet uklanjanju ostataka dominacije Sjedinjenih Država i drugih neprijateljskih zemalja u svjetskoj politici", navodi se u strateškom dokumentu na 42 stranice.

• Kina ne može biti posrednik u ratu u Ukrajini, ali bi mogla igrati ulogu posrednika u postizanju mirovnog sporazuma s Rusijom, rekao je EU ministar vanjskih poslova, Josep Borrell. "Kina ne pravi razliku između agresora i žrtve agresije", dodao je Borrell na sastanku održanom u Madridu.