Velike promjene u Njemačkoj od aprila

Objavljeno:31.03.2023 - 19:25
A A A Times Arial

Počinje pretprodaja karte od 49 eura (95,55 KM), posljednja bavarska nuklearna elektrana se zatvara i korona propisi više nisu primjenjivi.

Evo šta se mijenja od aprila za stanovnike Njemačke.

Stiže karta od 49 eura (95,55 KM)

Jeftinija mjesečna karta za javni prijevoz na snagu stupa tek 1. maja, ali se za nju možete pretplatiti od 3. aprila. Do tada zakon o ovoj karti moraju usvojiti Bundestag i Bundesrat.

Prema tvrdnjama njemačke vlade, još uvijek postoje praznine u zakonu o finansiranju koje treba ispraviti.

Preporučuje se stanovnicima pravovremeno informiranje kada je u pitanju kupovina ove karte. Naime, moguće je kako će karta od 49 eura (95,55 KM) biti malo jeftinija za određene grupe ljudi, kao što su radnici i primatelji socijalne pomoći.

Njemački mediji navode kako bi karta za radnike uz subvencije mogla koštati nešto više od 30 eura. Pojedine savezne zemlje same su najavile vlastito subvencioniranje karte, piše Fenix magazin.

Premijer Bavarske Markus Söder već je najavio kartu od 29 eura (56,55 KM) za studente i pripravnike.

Ima li Bavarska još nuklearne elektrane?
Energetska kriza odgodila je proces zatvaranja nuklearnih elektrana. Bavarska nuklearna elektrana Isar 2 u Essenbachu zapravo je trebala biti zatvorena krajem prošle godine.

Iz Ministarstva zaštite okoliša sada su najavili kako je zatvaranje moguće do 15.aprila.

Ukidanje posljednih korona pravila?
Posjetitelji domova za starije osobe, bolnica i liječničkih ordinacija više neće morati nositi maske nakon 7. aprila. Ovo je trenutno stanje s obzirom na zakonsku regulativu koja ističe.

Međutim, postoje velike kritike na ovo pravilo, jer se teški bolesnici i stariji pacijenti još uvijek ne osjećaju potpuno sigurno. Ne može se isključiti potencijalna nova regulacija ovog pravila.

Koliko košta Microsoft 365?
Ako produžite ugovor, vi kao korisnik ovog programa u Njemačkoj morate biti spremni na povećanje cijene od 11 posto.

Važeći ugovori za sada ostaju isti, navode njemački mediji.

Promjene osiguravaju veće plate
Nova promjena u aprilu 2023. godine posebno veseli sve zaposlenike i državne službenike. Nakon što je godišnjim poreznim zakonom za 2023. odlučeno povećanje osnovne porezne olakšice, neki potrošači mogu očekivati ​​veće neto plaće za istu bruto plaću.

Prema podacima Njemačkog ministarstva financija, naknada je povećana za 561 euro (1.093,95 KM).

Povećanje satnica soboslikarima i lakirerima
Soboslikari i lakireri od travnja 2023. godine dobivaju veću satnicu. Kako je objavio IG Bauen-Agrar-Umwelt, povećanje satnice na 14,50 eura (28,28 KM) dogovoreno je u zadnji tren. Donja granica satnice od 12,50 eura (24,38 KM) primjenjivat će se za pomoćne radnike od aprila.

IG Metall ima i dobre vijesti za sve privremene radnike: kolektivno ugovorena minimalna satnica porasla je na 13 eura (25,35 KM).

Kolektivnim ugovorom ispregovarano je povećanje satnica u junu 2022. godine. Također je odlučeno kako će se povećanje plaća odvijati u dvije faze – daljnje povećanje minimalne satnice za rad na određeno vrijeme planirano je u siječnju 2024. godine.

Ukida se diskriminacija u darivanju krvi
Od aprila 2023. homoseksualni i biseksualni muškarci više ne smiju biti diskriminirani prilikom davanja krvi. Do sada se smatralo kako su ovo osobe s povećanim rizikom prijenosa teških zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvlju, poput HIV-a.

Teoretski je bilo moguće da homoseksualni i biseksualni muškarci daju krv, ali samo ako su se u obzir uzeli određeni kriteriji.

Umjesto procjene rizika na temelju seksualne orijentacije, ubuduće bi se "trebalo uzeti u obzir individualno seksualno ponašanje ljudi koji žele donirati krv", naglasila je vlada u izjavi iz marta 2023.