PUTIN POTPISAO NOVI STRATEŠKI DOKUMENT: "Ovo je nužno zbog radikalnih promjena"

Aktuelno
PUTIN POTPISAO NOVI STRATEŠKI DOKUMENT: "Ovo je nužno zbog radikalnih promjena"
RUSKI predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao novi rusku strateški dokument čiji cilj je ograničiti "zapadnu dominaciju". U dokumentu se kao ključni partneri za budućnost Rusije navode Kina i Indija

RUSKI predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao novi rusku strateški dokument čiji cilj je ograničiti "zapadnu dominaciju". U dokumentu se kao ključni partneri za budućnost Rusije navode Kina i Indija

Kako javlja AFP, novim strateškim dokumentom zacementiran je duboki razdor u stilu Hladnog rata između Moskve i Zapada, koji se drastično produbio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Prioritet Ruske Federacije je eliminacija ostataka dominacije Sjedinjenih Država i drugih neprijateljskih zemalja u svjetskoj politici", navodi se u strateškom dokumentu kojeg je danas potpisao Vladimir Putin. 

Izraz "neprijateljke zemlje" Rusija koristi kako bi opisala one zemlje, prvenstven u Europi i Sjevernj Americi, koje su osudile rusku invaziju na Ukrajinu te uvele sankcije Moskvi.

Dokument na 42 stranice objavljen na službenoj stranici Kremlja navodi kako Rusija planira "stvoriti uvjete kako bi svaka država mogla odbaciti neo-kolonijalističke i hegemonijske ciljeve".

"Ovo je nužno zbog radikalnih promjena"

Najavljujući potpisivanje dokumenta na sjednici ruskog Vijeća sigurnosti, Putin je rekao kako je ažuriranje ruske strategije za globalnu pozornicu "nužno zbog radikalnih promjena u svijetu"

Ova strategija, navodi AFP, reflektira Putinov sve izraženiji anti-zapadni stav zbog sankcija te zapadne vojne pomoći Ukrajini. Takav stav bio je itekako zamjetan i prilikom Putinovog govora o stanju nacije održanog prošlog mjeseca.

Rusija je, podsjetimo, zbog napada na Ukrajainu sve izoliranija na globalnoj vanjskopolitičkoj sceni te pokušava ojačati svoje politčke i ekonomske veze s afričkim i azijskim zemljama poput Kine i Indije, koje zauzele nešto neutralniji stav prema ruskoj invaziji Ukrajine.

Veze s Kinom i Indijom

U novoj strategiji Rusija izdvaja veze s Kinom i Indijom te naglašava važnost "produbljivanja veza i koordinacije s prijateljskim suverenim globalnim centrima moći i razvoja lociranim  na euroazijskom kontinentu". 

Putin je, podsjetimo, nedavno u Moskvi održao sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom te je pohvalno govorio o vezama Rusije i Kine. Moskva je, naime, pojačala izvoz energenata u Kinu i Indiju nakon što je gotov potpuno odsječena od europskih tržišta zbog sankcija koje je uveo Zapad.

U dokumentu se Rusija opisuje kao "država-civilizacija" čiji zadatak je "obrana ruskog svijeta", kojeg pak opisuje kao "povezane kulture na euroazijskom kontinentu".

U dokumentu se spominje "ruski svijet" i "egzistencijalna prijetnja Rusiji"

Koncept "ruskog svijeta" Kremlj koristi kako bi opravdao invaziju Ukrajine. Tvrdi da ratom u Ukrajini ruska vojska brani ukrajainsku manjinu koja govori ruskim jezikom. 

U strategiji se navodi i da će Rusija braniti "tradicionalne duhovne i moralne vrijednosti" protiv "pseudo-humanističkih i drugih neo-liberalnih ideoloških stavova". Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekaao je kako novi dokument prepoznaje "egzistencijalnu prirodu sigurnosti i razvoju naše zemlje potaknutom akcijama neprijateljskih država".

"Sjedinjene Američke Države se direktno imenuju kao glavni podstrekač anti-ruskog sentimenta", rekao je Lavrov, pa dodao: "Politika Zapada je oslabiti Rusiju na svaki mogući način. Radi se o novoj vrsti hibridnog rata".

Ne propustite