Lendo: Neću dati saglasnost na odluku o imenovanju Vlade FBiH

Objavljeno:31.03.2023 - 16:03
A A A Times Arial

Foto: N1

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je na konferenciji za medije saopštio da je odluku o imenovanju Vlade FBiH dobio 40 minuta uoči obraćanja, te da neće dati saglasnost za nju.

Kako kaže – razloga za to je nekoliko.

“Prvo, u tim procesima nema pobjedničke stranke, SDA. Drugo, odluka je donesena mimo ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika FBiH. Bradara je nju sama donijela. Treće, ne znam te ljude koji su predloženi za Vladu FBiH. Znam samo jednog čovjeka koji je iz Tešnja i Zlatni je ljiljan. Za njega bih potpisao, ostale ne znam”, naveo je Lendo, dodajući da takva imenovanja “kao predstavnik Bošnjaka neće dozvoliti”.

Bradara je, kako je Lendo rekao, najavila dostavljanje odluke Zastupničkom domu FBiH. Ukoliko tamo dobije podršku, kaže Lendo, biće važeća, a “to bi bio udar na FBiH”, te da bi Bradara krivično odgovarala ukoliko se to desi.

Na upit novinara da li zaista očekuje da Bradara odluku bez potpisa njega i Igora Stojanovića dostavi Zastupničkom domu PFBiH, Lendo odgovara sa “vodeći računa kako HDZ radi i kakve su njene instrukcije, nije isključeno da će dostaviti.”

Tvrdi kako Bradara o imenovanju Vlade FBiH nije vodila nikakve konsultacije niti s njim, niti sa drugim potpredsjednikom entiteta Igorom Stojanovićem.

Ponovo poziva Nermina Nikšića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića da sjednu i predlože nova imena, “uprotivnom nema nove Vlade FBiH”.