DRAMA NAKON AMPUTACIJE: Olimpijski šampion ponovo uči da jede, pomažu mu i da sjedi nakon nezamislive agonije

Sport
DRAMA NAKON AMPUTACIJE: Olimpijski šampion ponovo uči da jede, pomažu mu i da sjedi nakon nezamislive agonije
.

Nove dobre vijesti stižu za bivšeg ruskog umjetničkog klizača Romana Kostomarova (46) koji je skinut s respiratora i potpuno je svjestan.

Međutim, olimpijski šampion iz 2006. sada mora ponovo da uči svakodnevne stvari poput žvakanja i jedenja. Ovo prenosi ruski "Sportexpress", navodeći da mu je potrebna pomoć pri sjedenju.

Jedan od najpoznatijih ruskih klizača je početkom godine primljen na odjeljenje intenzivne njege, gdje je stavljen na respirator zbog teške upale pluća nakon koronavirusa. Zbog gangrene je moralo da dođe do amputacije nogu, čime su se obistinile crne slutnje.

Tkivo u stopalima je prvo odumrlo zbog poremećaja cirkulacije, a zatim su mu amputirane i djelovi ruku, kako bi se spriječilo širenje bakterija i odumiranje drugih dijelova tijela.

Zdravstveno stanje 46-godišnjeg sportiste zatim se naglo pogoršalo, te je doživio čak dva moždana udara, ali konačno je dobio dobre vijesti jer se probudio iz kome i počeo se oporavljati.

Dalje operacije ili amputacije trenutno nisu potrebne, a Kostomarovu će biti potrebna medicinska njega još nekoliko nedjelja, jer je postojao rizik od otkazivanja organa nakon uzimanja brojnih lijekova.

Ono što mu svakako pomaže je bezuslovna podrška njegove porodice. Supruga Oksana (38) je uz njega od početka nezamislive agonije i posjećuje ga u bolnici.

Kostomarov je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine zajedno sa Tatjanom Navkom. U paru sa njom je dva puta osvajao Svjetsko prvenstvo i tri puta Evropsko prvenstvo.

Osim sa Tatjanom Navkom nastupao je i u paru sa Anom Semenovič i Ekaterinom Davidovom.

Ne propustite