NAPOKON: Poznat datum početka izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru

Bosna i Hercegovina
NAPOKON: Poznat datum početka izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru
.

U prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara (SSGM) u četvrtak, 30. marta je potpisan ugovor između Grada Mostara i tuzlanske kompanije "Ytong BiH" o kompletnoj donaciji građevinskog materijala za izvođenje zidarskih radova na Olimpijskom bazenu u Mostaru.

Pored toga, potpisan je i sponzorski ugovor iste kompanije s najboljom bh. plivačicom Lanom Pudar.

"Ideja o suradnji naše kompanije i gospođice Lane Pudar javila se još u prethodnom razdoblju. Mi kao kompanije na prvo mjesto u poslovanju stavljamo društvenu odgovornost i održivi razvoj. Ono što je Lana napravila, u uvjetima u kojima je to napravila, u nama je probudilo želju da pomognemo i nju i razvoju sporta u Mostaru", poručio je country sales menadžer Jasmin Huremović, ocijenivši da je Lana najbolji ambasador BiH.

Ova bh. kompanija će donirati kompletan građevni materijal koji je potreban za izvođenje zidarskih radova na izgradnji olimpijskog bazena.

"U stalnom smo kontaktu s projektantima i gradskom upravom i razrađujemo sve detalje kako bi sve što brže prošlo. Vrijednost naše donacije bit će precizirana nakon završetka projektne dokumentacije. Teško je reći kolika će ona biti, ali zaista ne razmišljamo o njezinoj vrijednosti", naglasio je Huremović.
"Današnji dan sigurno je poseban što tiče izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru, jer prvi put imamo potpisivanje ugovora s jednim od velikih donatora, a to je kompanija 'Ytong', kojoj se zahvaljujem u ime građana Mostara. Dodao bih da imamo još ponuda za pomoć pri izgradnji olimpijskog bazena, a nadam se da ćemo uz pomoć Grada Mostara, Vlada Federacije i Vlade HNK-a uspješno u idućoj godini završiti bazen te da će Lana i svi naši klubovi i sportaši to moći koristiti i da ćemo time stvoriti uvjete da dobijemo još veći broj vrhunskih sportaša", izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić.

Poručio je kako se s izgradnjom neće stati kada ona krene.

"Siguran sam da kad krenemo praviti bazen da nećemo stati dok ga ne završimo, kada se ispoštuju sve prethodne, posebno zakonske procedure, tamo u šestom mjesecu bi se trebalo početi s izgradnjom olimpijskog bazena. Uskočiti ćemo gdje god možemo, tražiti ćemo pomoć i većih razina vlasti kako bi projekt bio što prije završen", kazao je Marić.

1636039525-lana-pudar-750x500

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar zahvalila je pomenutoj kompaniji i na sponzoriranju nje same, kao i pomoći pri izgradnji budućeg olimpijskog bazena u Mostaru.

"Nadam se da će ovo biti novi početak i jedan veliki korak u svoj toj priči oko izgradnje olimpijskog bazena, koji i ja i grad Mostar zaslužujemo što prije. Jako mi se sviđa kako to izgleda po ovome projektu, najbitnije mi je da se što prije završi i da bude što više iskoristiv", rekla je Pudar.

Tokom ovog događaja idejno rješenje gradskog bazena predstavljeno je od strane arhitekta i direktora kompanije "AAA Group" Edina Durakovića.

Projekt olimpijskog bazena u MostaruFoto: AAA Group: Projekt olimpijskog bazena u Mostaru

"Radi se o kompleksnom rješenju gdje smo se trudili da projektiramo bazen ne samo za ovo vrijeme, već i za budućnost. Idući dio plana nam je bio da sve to bude racionalno i da iskoristimo što ekonomičniju eksploataciju. Svi bazeni ovoga kalibra u Europi ne mogu funkcionirati bez ogromne podrške gradskog proračuna, što je za naše uvjete strašno puno. Zbog toga smo primijenili nove tehnologije i spoznaje tako da smo projektirali fotonaponske ćelije koje trebaju osigurati električnu energiju. Predvidjeli smo i sportski hotel, a cijeli bazen je napravljen kao kompleks koji u budućnosti ima i otvorene bazene", potvrdio je Duraković.

Govorio je i o tome koji će sve sadržaji pratiti ovaj kompleks, napomenuvši pritom kako će bazen zadovoljavati sve standarde.

Na njemu će se moći organizirati sva plivačka natjecanja, među njima i vaterpolo utakmice, a sadržati će i trgovine i ugostiteljski prostor, uz to je naglasio i da bi radovi trebali početi 1. juna 2023. godine.

Ukupna investicije je negdje oko 20 miliona KM, a ovisi od tehnologija koje budu primijenjene te od cijene građevnog materijala.

Ne propustite