HIT REAKCIJA HRVATA NAKON UJEDA OTROVNICE! Marina ščepao poskok dok je brao špargle, a evo šta je uradio prije ODLASKA U BOLNICU

Objavljeno:30.03.2023 - 16:41
A A A Times Arial

Foto: Profimedia, 0332863383

Marin Kapoliki iz Vodnjana u Istri imao je neprijatan susret sa zmijom otrovnicom dok je brao špargle.

Ujeo ga je poskok, međutim, to mu nije bila prva takva "bitka" sa zmijom otrovnicom pa se nije ni dao skrasiti - ubrao je još nekoliko špargli nakon čega se presvukao i uputio se u bolnicu.

- Pitali su me da li bih ponovo u špargle. Кakvo pitanje? Naravno da hoću . Svakog dana neko gine u saobraćaju i ponovo vozi. Amerikanci idu u svemir i svako malo se izgubi neka letjelica i ima drugih pilota koji će gore. Svijet ne može da stane. Ne može cijela Istra prestati brati špargle ako je mene poskok ugrizao - rekao je Кapolikio za Glas Istre.

Stručnjaci upozoravaju da se sa dolaskom toplijeg vremena bude i životinje tako da i zmije traže svoje mjesto pod suncem. Prema procenama Svjetske zdravstvene organizacije godišnje se dogodi oko 5,4 miliona ujeda zmija, a od toga do 2,7 miliona slučajeva dovede do trovanja.

Od ujeda zmija svake godine umre oko 81.000 do 138.000 ljudi širom svijeta, a amputacija i drugih oblika invaliditeta usled ujeda je i do tri puta više. Većina ovih pojava javlja se u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Takve tragične posljedice nisu česte u Hrvatskoj. Na tom području žive samo tri otrovne zmije: poskok, riđ i planinski žuti krug.

Prepoznaju se po karakterističnom cik-cak šaru na leđima, glavi, koja je po širini jasno odvojena od vrata i po kratkom zdepastom tijelu i zjenicama u vidu vertikalnih proreza.

(Kurir.rs/Večernji)