Pojma nismo imali

SJEDITE LI PREKRŠTENIH NOGU?: Niste ni svjesni kakve STRAŠNE POSLJEDICE to ima po zdravlje!

Objavljeno:30.03.2023 - 15:10
A A A Times Arial

Sjedenje prekriženih nogu najčešća je poza koju tijekom dana puno puta zauzima većina žena. No elegantno sjedenje usko je povezano s brojnim promjenama u tijelu koje nikako ne idu u korist našeg zdravlja. Donosimo 3 dobrih razloga da ovu naviku svedete na minimum

Povisuje se krvni tlak
Brojna istraživanja povezala su sjedenje prekriženih nogu s povišenim krvnim tlakom. Čak i ako nemate problema s tlakom možete osjetiti promjene koje negativno utječu na cirkulaciju.

Naime, kada prebacite nogu preko noge pritisak na donji ekstermitet šalje veću količinu krvi u prsa, odnosno prema srcu zbog čega krvni tlak raste.

Uzrokuje bolove u kukovima i leđima
Osobe koje često drže nogu prebačenu preko noge s vremenom mogu osjetiti značajne bolove u leđima. Bolovi se javljaju uzročno-posljedično, a povezani su s položajem zdjelične kosti.

Naime, tijekom sjedenja prekriženih nogu zdjelica zauzima neprirodan položaj te se pomiče prema naprijed ili u stranu. Položaj zdjelice veže se uz leđni mišić koji se zateže i koči te može izazvati snažne bolove u donjem djelu leđa i kukovima.

Djeluje na proširene vene
Sjedenje prekriženih nogu značajno povećava šanse za razvoj proširenih vena. Iako je nastajanje vena najuže povezane s genetikom, križanje nogu tijekom dana radi pritisak na vene koje su prepune sitnih žilica i kapilara.

Pritisak na iste ubrzava protok krvi koji proširuje vene i mijenja njihov oblik zbog čega one postaju otečene i vidljive, što dugoročno može postati veliki problem.