3 simptoma povišenog šećera koje mnogi zanemaruju: NE ŽMIRITE NA OVE ZNAKOVE!

Porodica i zdravlje
3 simptoma povišenog šećera koje mnogi zanemaruju: NE ŽMIRITE NA OVE ZNAKOVE!
Povišen šećer u krvi može imati simptome na koje većina ne obraća pažnju, a mogu biti veoma štetni za zdravlje.

Povišen šećer u krvi može imati simptome na koje većina ne obraća pažnju, a mogu biti veoma štetni za zdravlje.

Šećerna bolest ili dijabetes je hronična bolest iz grupe poremećaja metabolizma. Nastaje kada pankreas više ne luči dovoljno insulina ili ne može da iskoristi postojeći insulin. Sve ovo dovodi do povišenog nivoa grukoze u krvi, a posledice mogu dovesti do oštećenja tkiva, organa…

Nezdrava hrana, velike količine industrijske hrane, stres i slaba fizička aktivnost su „recept“ za dijabetes.

Što je najgore od svega simptomi povišenog šećera dugo ostaju neprimijećeni, što povećava rizik od razvoja srčanih problema ili oštećenja nerava. Kako je objašnjeno u „Vein Clinic UNC Health Care“, najčešći skriveni simptomi visokog šećera u krvi su neobični trnci u različitim delovima tela. Do ovog stanja dolazi tako što hiperglikemija oštećuje nervne završetke.

Još jedan znak bolesti je svrab kože i dugo vrijeme zarastanja modrica.

„Dijabetes ima mnogo ranih simptoma, a neki su prilično nejasni. Ako ih primijetite, probajte da što više jedete hranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, dosta proteina i lisnatog povrća. Izbegavajte slatka pića i pijte najmanje dva litra vode dnevno. Moguće je da će za nekoliko dana svi ovi znaci će nestati“, savjetuju lejkari iz „Vein Clinic UNC Health Care“.

Korigovanje ishrane može ukloniti ove simptome

Stručnjaci su objasnili i da ponekad gorenavedeni simptomi nisu povezani sa dijabetesom, već mogu da budu posljedica prekomjernog unosa ugljenih hidrata sa kojima tijelo ne može da se nosi. Na primjer, peckanje može biti izazvano lošom cirkulacijom krvi, a svrab uzrokovan alergijama ili ekcemom.

Međutim, ako se bar dva od ovih nekoliko simptoma pojave istovremeno, preporuka je da se obratite ljekaru. Ako se ne liječi, dijabetes povećava rizik od srčanih oboljenja ili moždanog udara, kao i problema sa bubrezima.

Ne propustite