VJEČITA POLEMIKA

ŽENA PITALA KOLIKO BI ZARADILA U NJEMAČKOJ ZA POSAO MED. SESTRE: Kad su joj rekli pitala je DA LI JE TO DOSTA ZA ŽIVOT! Odgovor sad prepričavaju svi

Objavljeno:29.03.2023 - 19:49
A A A Times Arial

Foto: Posao u Nemačkoj / Ilustracija, Foto: Shutterstock, Ilustracija

Kod nas se vječito polemiše o tome da li je i koliko isplativo otići u inostranstvo "trbuhom za kruhom". Vječito se pitamo koliko je takvo žrtvovanje i odricanje zapravo isplativo. Tako se na društvenim mrežama okupljaju ljudi koji žive i rade u Njemačkoj, kao i oni koji bi tek tamo otišli.

Tako je jedna žena u grupi pitala:

- Da li neko zna okvirno kolika je plata pedijatrijskim sestrama? Govorim njemački jezik. I da li postoji mogućnost za daljim školovanjem u Njemačkoj - upitala je. Jedna članica joj je kratko odgovorila "3.650 evra" na šta je ona upitala "da li je to dovoljno za ok život?"

Posao u nemačkoj
Dobila je sljedeći odgovor:

- I više od toga. Ako živiš normalno: da platiš stan, struju, hranu. Ima za putovanja i da ostane. A ako bahatiš onda je malo i deset hiljada - napisala joj je jedna žena.

Dalje se upitala: "da li je to bruto plata i da li sa srednjom našom ili sa višom?". Odgovor je bio:

- Sa našom srednjom sa nostrifikovanom diplomom plus dodaci i bonusi.To je bruto, oko 1.100 su odbici za zdravstveno, penziono i ostalo ako je neko samac. Može lijepo da se živi i da ostane - napisali su joj.

A još jedna osoba je napisala:

- Oko 3.500 prosjek bruto u bolnici ali zavisi šta radite. Ako radite intenzivnu njegu pacijenata znači idete kod njih kuci i pazite na samo jednog pacijenta, može da se tuče i do 4.500 bruto.

Kurir.rs