RIBAR IZVUKAO BURE IZ JADRANA: Policija upala na brod čim se vratio u Split, a onda je isplivala strogo čuvana VOJNA TAJNA

Region
RIBAR IZVUKAO BURE IZ JADRANA: Policija upala na brod čim se vratio u Split, a onda je isplivala strogo čuvana VOJNA TAJNA
Nedavni povratak sa otvorenog mora za splitskog ribara Marina Ivića i njegov brod "Grmalj" nije bio prijatan zadatak.

Nedavni povratak sa otvorenog mora za splitskog ribara Marina Ivića i njegov brod "Grmalj" nije bio prijatan zadatak.

Sa dna mora izvukao je ogromnu eksplozivnu napravu, a zbog svježe boje u male korozije odmah se vidjelo da je novijeg datuma. Ivić kaže da je vadio svašta iz mreže pa je i ovoga puta mislio da je bure.

- Izvukli smo ga sa dubine od 57 metara na udaljenosti od tri nautičke milje od Splita, prema Splitskoj kapiji. Kad smo ga stavili u čamac obavijestili smo policiju i donijeli uređaj u Split. Imao je 250-300 kg eksploziva sa upaljačem. U splitsku luku su došli pirotehničari koji su na brodu izvadili upaljač i tako ga deaktivirali, a sve je trajalo oko sat vremena. Rekli su mi da to uopšte nije bezazleno. Morali smo da siđemo sa broda dok su to radili. Kako su mi rekli najvjerovatnije je riječ o torpedu kojim je gađan razarač "Split" - priča ribar Marin.

Split
Na pitanje kako se osjeća i da li mu je ovo prvi put da je izvukao tako zlokobni ulov ribar odgovara:

- Šta ću. Šta je tu je. Kad smo ga izvlačili mislio sam da je bure. Ko je ovo očekivao u mreži! I ranije su nam se dešavale ovakve situacije, ali to su bile manje bombe i manje-više su se raspale. Na ovim prostorima nikada ovako nešto nismo vadili iz mora.

DEAKTIVACIJA BEZ EVAKUACIJE I ZNANJA JAVNOSTI

Događaj se dogodio u četvrtak, 16. marta, ali policija se oglasila tek nakon interesovanja lokalnih novinara.

- Dana 16. marta oko 19.15 sati policijski službenici Stanice pomorske policije dobili su dojavu od kapetana broda da je tokom pecanja u Bračkom kanalu u mreži uočio neeksplodiranu eksplozivnu napravu. Odmah su obavijestili policijske službenike koji su osigurali spoljni vez luke Split i pripremili se za doček ribarice. Brodu su prišli pirotehničari Područne protiveksplozijske jedinice Split koji su utvrdili da se radi o glavi torpeda nakon čega su je neutralisali uklanjanjem upaljača i prevezli torpedo u skladište do uništenja. S obzirom na vrstu i izgled pretpostavlja se da je torpedo ostalo iz vremena Domovinskog rata - odgovorili su novinarima iz PU splitsko-dalmatinske.

Međutim, za ovaj slučaj novinari su saznali iz ribarskih krugova, a ne iz policije.

TORPEDO DIO VOJNE TAJNE IZ RATA DEVEDESETIH?

Najvažniji dio torpeda sa eksplozivnim punjenjem i upaljačom izbačen je na površinu, dok su krila i motor ostali na morskom dnu. Ali i torpedo ima svoju neispričanu priču.

- Torpedni čamac iz zaliva Saldun ispalio je nekoliko (pretpostavlja se tri) torpeda na razarač "Split" koji ga nisu pogodili. Ostaje vječna misterija zašto nisu. To su torpeda koja rade na buku elise. Razarač "Split" bio je usidren ispred grada. Artiljerija je trebalo da pogodi razarač sa kopna da bi ga pokrenula, ali to nikada nije uradila. Najveći problem je bila komunikacija i koordinacija između jedinica tako da artiljerija nije obavila posao. Tada nismo imali mogućnost šifrovane komunikacije kao danas već se sve radilo preko "Motorole" tako da su čak i neprijatelji mogli da čuju našu komunikaciju. Vremenom su torpeda ostala bez goriva i pala su na dno - objašnjava izvor upućen u dešavanja.

Torpeda prema njegovim riječima vjerovatno ne bi potopila razarač i da su ga pogodila.

- Da je pogođen razarač, strategijom se ništa ne bi dobilo, samo simbolično, ali da su ga pogodili i potopili možda bi došlo do odmazde prema gradu i zato je to bilo u domenu vojne tajne kao i ostale mine. Možete recimo saznati sve o ratnim brodovima, ali ne i o minama. Ovo je također bila tajna operacija unutar vojske jer su brodovi morali da isplove iz Šibenika i akcija nije bila nimalo jednostavna. Međutim, znamo istoriju, JRM se ubrzo povukla sa ovog dijela Jadrana - zaključuje izvor objašnjenje o okolnostima događaja.

(Kurir.rs/Morski.hr)

Ne propustite