LIKVIDIRAN IZ OSVETE! Ruski komandant koji je nadgledao POKOLJ UKRAJINACA nađen mrtav, kruže dvije verzije njegove smrti

Svijet
LIKVIDIRAN IZ OSVETE! Ruski komandant koji je nadgledao POKOLJ UKRAJINACA nađen mrtav, kruže dvije verzije njegove smrti
Jedan od ruskih zapovjednika, potpukovnik Dmitri Lisitski, poginuo je pogođen puščanim zrnom, govore izvještaji.

Jedan od ruskih zapovjednika, potpukovnik Dmitri Lisitski, poginuo je pogođen puščanim zrnom, govore izvještaji.

O njegovoj pogibiji kruže razne priče. Ukrajinci kažu da je "likvidiran" iz osvete za pokolj stotina njihovih vojnika tokom povlačenja iz tzv. "Ilovajskog kotla" 2014.

Ruski izvori, pak, kažu da si je Lisitski sam oduzeo život lovačkom puškom u kuhinji u svom domu u Sevastopolju, jer je bio depresivan zbog rata u Ukrajini.

Lisitski, odlikovan najvišim ruskim odlikovanjima, uključujući i orden Heroja Rusije, bio je zapovjednik 1. desantno-jurišnog puka u sklopu 247. divizije.

O njegovoj je smrti prvi izvijestio ukrajinski novinar Juri Butusov, koji tvrdi da su snage Kijeva "ponovno osvetile Ilovajsk tako što su likvidirale Dmitrija Lisitskog", piše Dejli mejl.

Dmitri Lisitski

Njegov puk je pretrpio ‘teške gubitke‘ dok se Rusija prošle godine povlačila iz Harkova, a "likvidacija Lisitskog ozbiljno će oslabiti borbenu spremnost divizije", tvrdi Butusov.

S druge strane, ruski izvori kažu kako je tijelo Dmitrija Lisitskog pronađeno u njegovom stanu u Sevastopolju.

Kolege kažu kako je Lisitski nedavno bio vrlo utučen zbog "primjedbi na njegove nelegalne poteze protiv vojnog osoblja" tokom rata u Ukrajini. Nije precizirano o kakvim se primjedbama radi.

366 ubijenih vojnika

"Ilovajski kotao" se odnosi na pokolj najmanje 366 ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca tokom njihovog povlačenja iz okruženja u Donjeckoj oblasti 2014.

Lisitski je zapovedao ruskim bataljonom koji je optužen za napad na Ukrajince tokom dogovorenog prekida vatre koji je trebalo da omogući mirno povlačenje.

No Lisitski je navodno izdao zapovijest da se zapuca na Ukrajince čim su ovi izašli na čistinu. Osim 366 vojnika koji su poginuli, 450 ih je ranjeno, a 300 zarobljeno.

Ukrajinske snage su ušle u grad Ilovajsk 18. avgusta 2014, no brzo su ih okružili proruski pobunjenici povezani s Narodnom republikom Donjeck (DPR) i ruski vojnici.

Ukrajinske snage su odbile ponudu DPR-a da se otvori humanitarni koridor za izlazak iz grada pod uslovom da napuste svoje oružje i vozila.

U rano jutro 29. avgusta, ukrajinski vojnici su počeli da napuštaju grad sa svojim oružjem, ali Rusi su zapucali na njih prema naredbi Lisitskog.

Krivičnu istragu o neuspjehu vladinih trupa u Ilovajsku otvorio je glavni državni tužilac Ukrajine, a tadašnji ministar odbrane bio je prisiljen da podnese ostavku, djelimično i zbog svoje odgovornosti za neuspjeh u toj bici.

U Ukrajini se svake godine 29. avgusta održava dan sjećanja, a upravo je taj dan odabran zbog najvećeg broja poginulih vojnika u samo jednoj bitci.

Dmitri Lisitski

U međuvremenu se u Rusiji vojnici koji su učestvovali u bici na sva usta hvale, a proratni blogeri ih nazivaju "sjevernim vjetrom".

Ista ruska jedinica odgovorna je za masakr - 247. desantno-jurišni puk - takođe je pod istragom zbog ratnih zločina počinjenih u Buči tokom prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. 9. septembra 2022. čitava je jedinica uništena u brzom ukrajinskom protivudaru na Herson.

Od početka rata je poginulo nekoliko važnih ruskih zapovjednika. Ukrajinska strana tvrdi da je od 11. jula ubijeno 14 ruskih generala.

Iako Rusija opovrgava neke tvrdnje Kijeva, četiri takve smrti potvrdile su obje strane. Gubitak čak i samo dva generala bi se smatralo pravom rijetkošću.

U borbama su poginule desetine nižerangiranih ruskih oficira.

Kurir.rs/Blic

 

Ne propustite