Dodik uručio ključeve raseljenim osobama u RS, iz EU ga podsjetili otkud novac

Objavljeno:28.03.2023 - 21:11
A A A Times Arial

Foto: Twitter

U Banjaluci je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uz pratnju Željke Cvijanović, predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića prisustvovao uručenju ključeva za stanove izbjeglim i raseljenim osobama u jednom banjalučkom naselju, međutim, "zaboravio" je reći ko je finansirao taj projekt. Na to su ga podsjetili iz Evropske unije.

Riječ je, naime, o Regionalnom stambenom programu (RHP) u okviru kojeg se nastoji osigurati hiljadama raseljenih osoba da imaju mjesto koje mogu nazvati domom.

“Od 294 miliona eura dodijeljenih RHP, Evropska komisija je obezbijedila 81 posto. Države članice EU i drugi međunarodni donatori su obezbijedili ostatak”, naveli su iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Važno je istaći i da se u međunarodnim donatorima koji su učestvovali u finansiranju projekta nalazi i Amerika, zemlja sa čijim ambasadorom uz Veliku Britaniju u BiH je Dodik odlučio prekinuti kontakte.

Dakle, riječ je o donaciji od 24 miliona eura koje je vlada SAD-a uložila u ovaj stambeni program.

Također, zanimljivo je i to da su svi oni koji su podržali realizaciju ovog programa i obezbijedili krov nad glavom raseljenim osobama zapravo stranci, kako ih zove Dodik koji uz to kaže da ih ne podržava.

Danas se Dodik fotografisao dok je presijecao vrpcu, davao izjave medijima, ali nije spomenuo odakle su sredstva obezbijeđena.

Zbog toga su iz EU dodali i ovu rečenicu u svojoj objavi na Twitteru nakon što su saopćili koliko je sredstava izdvojeno i sa kojih strana:

“Stvari koje danas možda niste čuli”, poručili su na kraju iz EU.

Hoće li i NSRS pristati na prekid saradnje s ambasadorima SAD-a i V. Britanije?

Iz Delegacije EU u BiH su na Twitteru ovo objašnjenje napisali uz podijeljenu Dodikovu objavu na kojoj se nalaze fotografije uručenja ključeva, presijecanja vrpce iznad kojih je stajao tekst:

“Vjerujem da će izbjegle i raseljene porodice kojima su danas uručeni ključevi stanova u banjalučkom naselju Ada konačno imati siguran i pristojan život nakon višegodišnjeg čekanja. Zahvaljujem svima koji su pomogli u ovom programu koji se sprovodi širom Republike Srpske”.

I tako se Dodik na kraju, svjesno ili nesvjesno, zahvalio međunarodnim partnerima.