KAKO DA ŽENE STARIJE OD 50 GODINA SMANJE NADIMANJE STOMAKA: 4 važna savjeta protiv gasova i nelagodnosti u menopauzi

Porodica i zdravlje
KAKO DA ŽENE STARIJE OD 50 GODINA SMANJE NADIMANJE STOMAKA: 4 važna savjeta protiv gasova i nelagodnosti u menopauzi
.

Kako da žene starije od 50 godina smanje nadimanje stomaka - ako vas nadutost muči u menopauzi, isprobajte 4 rešenja.

Nadimanje stomaka je stanje sa kojim se mnogi ljudi suočavaju, a iako uglavnom proizilazi iz načina ishrane, stručnjaci ističu da može biti povezano i sa hormonima. Tokom menopauze telo žene se menja, ali kako tačno ovaj period života može da utiče na nadutost?

Estrogen i progesteron su dva primarna ženska polna hormona, a ovi nivoi variraju kako ulazite u menopauzu, što može izazvati neke neželjene reakcije u vašem telu. "Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena oseća naduvano", objašnjava doktorka funkcionalne medicine Vendie Trubov za mbg.
Tokom menopauze, telo može zadržati više tečnosti nego obično, što dovodi do onoga što je poznato kao nadimanje u menopauzi. Zbog toga, da biste olakšali ove promene u vašem telu, može biti korisno posebno ciljati na zadržavanje tečnosti.

Kako smanjiti nadimanje stomaka u menopauzi:

1. Pijte više vode - Pijenje adekvatne tečnosti je važno, a ograničavanje potrošnje tečnosti ne riješava zadržavanje tečnosti. Ukoliko ne pijete dovoljno vode, postoji rizik od povećanog nadimanja i usporavanja metabolizma.

2. Integrisanje pažljivog pristupa ishrani - Kao što je ranije pomenuto, vaša ishrana ima veliki uticaj na nadimanje, čak i van menopauze, tako da je izbor hrane izuzetno važan. "Prerađena hrana, hladna hrana, hrana koja stvara gasove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate mogu doprineti nadimanju", objašnjava holistički lekar Edem Fromberg. "Mikrobiom creva se sastoji od imunološki osjetljivih organizama koji oblažu naše tanko i debelo crevo, a ovi esencijalni mikrobi su posebno osetljivi na šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate. Ukoliko se suočavate sa nadimanjem stomaka, pokušajte da smanjite slatkiše i prerađene grickalice. Umesto toga, zamenite ih probiotičkim namirnicama ka što su jogurt, kefir, fermentisana hrana (kiseli kupus).

3. Uzimanje probiotika -Osim konzumiranja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog suplementa je još jedan put ka davanju crijevima ono što im je potrebno. Pre korišćenja suplemenata važno je da se konsultujete sa lekarom.

4. Upravljanje stresom - Stres takođe može igrati ulogu u nadimanju, a upravljanje osećajem preopterećenosti u svakodnevnom životu odraziće se na vaše opšte zdravlje. "Jajnici dobijaju snabdevanje krvlju i nervima iz nadbubrežnih žlezda, a ove endokrine strukture su osjetljive na delovanje jedne druge i hormonski i strukturno", kaže Fromberg, objašnjavajući kako su stres i menopauza povezani. "Sa početkom menopauze, nadbubrežne žlijezde mogu postati osetljivije na stres zbog povlačenja podrške iz jajnika." Međutim, redovna vježba, dobar san, disanje i dopuštanje sebi da se odmorite i oporavite su odlične metode za ublažavanje stresa i podršku opštem blagostanju.

Izvor: Sensa

Ne propustite