OVE BOLESTI MOGU SE JAVITI KAO POSLJEDICA MENOPAUZE: Dr Ana objašnjava zbog koje GREŠKE može doći do KARCIONOMA

Porodica i zdravlje
OVE BOLESTI MOGU SE JAVITI KAO POSLJEDICA MENOPAUZE: Dr Ana objašnjava zbog koje GREŠKE može doći do KARCIONOMA
.

Žene nakon 50. godine ulaze period života koji sa sobom nosi određene hormonske promjene, te počinju da osjećaju kako se njihovo raspoloženje, tijelo i stanje organizma mijenja

Ovo stanje poznato je kao menopauza, a budući da simptomi mogu biti slični kao kod nekih bolesti, žene su neretko u strahu. Uprkos naglim promenama raspoloženja i svemu onome što klimaks sa sobom nosi, prvi korak je da žena prihvati stanje u kojem se našla.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović gostovala je u RTS Ordinaciji i objasnila pšta se dešava u organizmu žena kada uđu u menopauzu, kao i na koji način prebroditi to stanje.

Mnoge žene su u strahu kada spoznaju da su već sa 45 ušle u menopauzu, međutim, to je postalo normalno stanje i nema mjesta za strah.

- U području u kojem mi živimo, način ishrane kako se mi hranimo, naša geografska širina, otprilike smatra normalnim ulaskom u menopauzu između 45 i 55. godine, ali je to prosečno 52. do 54. godina - rekla je doktorka i objasnila kada zapravo dolazi do promjena koje žene često ne prepoznaju.

- Kad kažemo menopauza mislimo na poslednju menstruaciju, ali sve što se dešava prije toga, a počinje već krajem 39. 40. i u ranim 50. kada je ciklus potpuno regularan, tada zapravo počinju promjene koje žene vrlo često žene ne prepoznaju, ne pridaju značaja, a zapravo su uvod u sve ono što sledi. Zbog toga postoje terapije.

Dakle, dosta žena uđe u menopauzu u ranoj životnoj dobi, zbog čega postoje određene terapije koje produžavaju ciklus.

- Naše preporuke su takve da ne bi trebalo počinjati hormonsku supstituciju ako je prošlo duže od 5 do 7 godina od posljednjeg ciklusa, ali i to se mijenja posebno kada je menopauza nastupila jako rano - objasnila je doktorka Ana.

Međutim ova hormosnka terapija nije preporučljiva kada žena napuni 60 ili više godina jer u tom slučaju može doći do nastanka raznih bolesti, među kojima je i karcinom.

- To ne samo da može da prouzrokuje veću učestalost karcionoma, nego i te kako, ono čega se mi najviše bojimo kada je u pitanju dodatak hormona, a to je tromboembolije, tromboze, infarkti, moždani udari - svi mogu biti prouzrokovani neadekvatnom ili zakasnelom supstitucijom hormonima. Dakle, sa hormonima vrlo oprezno - istakla je doktorka.

Što se tiče simptoma koje žene mogu da ostete ulaskom u menopauzu, imamo širok spektar isti, dok takođe mogu biti veoma individualni.

- Ljepota ženskog bića je u tome što je svaka persona za sebe. Svaka ima svoje iskustvo sa menopauzom, nekom je to problem nesanice, nekome valunga, nekom nedostatak energije, nedostatak sek*ualne želje, promjena kilaže, nedostatak koncentracije, zaboravnost, rasejanost, depresija. Nagovestila bih da žene u tom periodu često imaju problema sa neregulisanim šećerom, imaju problem sa hipertenzijom - povišenim krvnim pritiskom, a niko to ne povezuje sa time da su na tom pragu menopauze - zaključila je doktorka Ana.

 

Ne propustite