MNOGI KRAJ MALIH EKRANA GLEDALI U ČUDU: Lewandowski je sinoć igrao s tuđim prezimenom na dresu - ovo je zbunilo sve, pa i same Poljake

Sport
MNOGI KRAJ MALIH EKRANA GLEDALI U ČUDU: Lewandowski je sinoć igrao s tuđim prezimenom na dresu - ovo je zbunilo sve, pa i same Poljake
,

Reprezentacija Poljske sinoć je ugostila Albaniju i uz dosta problema stigla do prve pobjede u kvalifikacijama za EURO 2024.

Poljaci predvođeni novim selektorom Fernanadom Santosom dosta su se namučili, ali došli su do jako bitne pobjede (1:0) nad Albancima, nakon što su prije tri dana izgubili od Češke sa 3:1.

Bila je ovo prva utakmica na Nacionalnom stadionu u Varšavi, a mnoge je iznenadilo kada su na leđima poljskih igrača vidjeli pogrešna prezimena.

Kad su igrači istrčali na zagrijavanje prije utakmice, navijači su možda bili pomalo zbunjeni. Prezime Pajor pisalo je na dresu Lewandowskog iznad broja 9, dok je ikod Wojciecha Szczesnog iznad broja pisalo prezime Szemik.

I ne, nije u pitanju pogreška. Pajor je prezime poljske nogometaše Ewe, dok je Szemik prezime poljske igračice Kinge.

1679950815-lewandowski-je-veceras-igrao-s-tudim-prezimenom-na-dresu-ovo-je-zbunilo-sve-pa-i-same-poljake

Foto: Twitter

Bila je to planirana akcija, koja je bila dio promocije ženskog nogometa u Poljskoj. Poljski nogometni savez i na ovaj način želi podržati kandidaturu ove zemlje za domaćina ženskog Evropskog prvenstva 2025. godine.

Možda su gledateli ispred malih ekrana bili zbunjeni, ali brzo su se navikli na to da Poljaci na leđima nose prezimena poljskih nogometašica.

Osim Poljske, za pravo domaćinstva Eura 2025. konkuriraju Francuska, Ukrajina, Švicarska s Lihtenštajnom te Švedska, Danska, Norveška i Finska (zajednički).

Odluka Izvršnog odbora UEFA-e o izboru domaćina bit će donesena u aprilu 2023. godine.

Na Evropskom prvenstvu za žene 2025. sudjelovat će 16 reprezentacija koje će odigrati ukupno 31 utakmicu (24 utakmice u grupi, četiri četvrtfinala, dva polufinala i finale). Naslov će braniti Engleskinje koje su u prošlogodišnjem finalu slavile protiv Njemačke s 2:1 i to nakon produžetaka.

Ne propustite