NJEGOVO IME JE APSOLUTNO ZABRANJENO U TURSKOJ: Danas u SAD-u radi dva posla kako bi preživio, a do jučer je bio IKONA

Fudbal
NJEGOVO IME JE APSOLUTNO ZABRANJENO U TURSKOJ: Danas u SAD-u radi dva posla kako bi preživio, a do jučer je bio IKONA
,

Hrvatska večeras od 20:45 igra u Bursi protiv Turske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj. Na tribinama sigurno neće biti legendarnog turskog centarfora Hakana Sukura (51), koji je za reprezentaciju u 112 utakmica zabio 51 gol. Sva imovina u Turskoj mu je već godinama zamrznuta zato što je javno govorio protiv Erdoganovog režima.

Protjeran iz Turske
Sukur, napadač koji je igrao za Sakaryaspor, Bursaspor, Galatasaray, Torino, Inter, Parmu i Blackburn, bio je 2011. godine član turskog parlamenta i dio vladajuće Erdoganove partije. Međutim, podržavao je pokret Fethullaha Gülena koji je 2016. optužen da je organizirao neuspješni pokušaj državnog udara.

Nakon tog državnog udara počeo je Šukurov pakao i danas se njegovo ime u Turskoj ne smije spominjati. Erdogan ga je izbrisao iz sportske povijesti Turske, oca mu na godinu dana poslao u zatvor, oteo mu svu imovinu, njega stavio na međunarodnu tjeralicu. Nekad najveća zvijezda turskog sporta danas živi u Kaliforniji, u gradiću Palo Alto.

Danas radi dva posla da preživi
Suvlasnik je pekare s turskim specijalitetima, u njoj sam radi i od stola do stola poslužuje goste. U Kaliforniji je otvorio pekaru s turskim specijalitetima i počeo raditi kao vozač taksija. Tvrdi da ga malo ko prepozna na ulici.

"Erdogan me prvo zamolio da uđem u njegovu stranku da dobije više glasova, a onda me pretvorio u državnog neprijatelja jer nisam dijelio njegove stavove. Sve su mi uzeli, obitelj protjerali, oca uhapsili...

Svi koji su digli glas i tražili demokraciju sada plaćaju cijenu. Nogometašima poručujem da se ne bune jer će završiti kao ja i nikad se više neće moći vratiti u Tursku", rekao je Sukur u intervjuu za talijanski Sportweek prije dvije godine.

Kritizirao Dalićevu proslavu
Sukur se oglasio i za vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru. Naime, hrvatski selektor Zlatko Dalić je nakon pobjede Hrvatske nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva objavio snimku kako igrači i stručni štab trijumf slave Thompsonovom pjesmom Lijepa li si.

Na videu se čuje kako okupljeni na sav glas pjevaju stihove pjesme: "Herceg-Bosno, srce ponosno." Hakan Sukur na društvenim je mrežama to komentirao: "Uz Bosnu i Hercegovinu sam. Ovo je neprihvatljivo. Kakva sramota za Hrvatsku."

Ne propustite