PRIČA MIJANE POPOVIĆ O PRELASKU NA ISLAM: Vratiti se Allahu je najbolje što insan može doživjeti (VIDEO)

Aktuelno
PRIČA MIJANE POPOVIĆ O PRELASKU NA ISLAM: Vratiti se Allahu je najbolje što insan može doživjeti (VIDEO)
,

Spoznaja Uzvišenog Allaha i razumijevanja temelja vjere islama najveće je i najvažnije znanje koje čovjek može steći.

Ljudska potreba za tim znanjem iznad je svih ostalih ljudskih potreba. Čovjekovo srce ne može živjeti niti se smirivati bez tog znanja.

Mijana je rođena u Zagrebu, a odrasla u Prijedoru, u Sarajevu živi od 2009. godine. Mijana je prvi put govorila o svom prelasku na islam.

Upitana je, kako je njen život izgledao prije prelaska na islam.

Moj život prije prihvatanja islama je bio je ‘elhamdulillah’. Odrasla sam fino, i nikada nisam imala određenih iskušenja, ali moje srce je bilo prazno. Ono kad ne znaš za Allaha, kada nemaš vjere u srcu, jednostavno to nije to. Sve što radiš ne ispunjava te, ne čini te dovoljno sretnim, dok u islamu, to je totalno drugačije – govori Mijana.

Svaka priča onih koji se vrate vjeri islamu, specifična je i posebna. Upravo takvu priču, Mijana je ispričala.

Dogodilo se to da sam ja imala jedan san, 2015. godine. To je bilo otprilike mjesec dana pred Ramazan. Usnila sam da mi je starija djevojčica stradala, odnosno, u snu je pala kroz prozor sa sedmog sprata. Iako je bio san, sve se dešavalo kao da je istina. Baš sam ga doživjela lično i kada sam se probudila čula sam ezan koji nikada ranije nisam čula. Ono što kažu, pored ušiju si gluh, a pored očiju si slijep. U tom periodu živjela sam na Mojmilu, Fahdova džamija mi je bila blizu. Ja nikada taj ezan nisam čula, da ga nekako doživim. Čuješ ti, ali to tebe ne dotiče – kazala je.

Mijana dodaje kako je ezan nakon buđenja iz teškog sna bio ezan za sabah namaz, a ona ga je, ističe, osjetila kao da je lično njoj upućen.

Tog trenutka ustala sam, bila sam baš prepadnuta kao nikada u životu. Preplakala sam i nakon što sam ustala sa mužem sam razgovarala, te mu rekla kako želim promijeniti svoj način života, da želim da se okrenem vjeri, da više ne želim da živim starim načinom života, da želim da nađem neki mir. S obzirom na to da sam ja čula taj ezan, meni je to bio neki znak da ja trebam da se nekako okrenem islamu – govori.

Mijana je odrasla u pravoslavnoj porodici, te je i krštena.

Kod nas su se obilježavali svi ti praznici, ali ja ih nikada u srcu nisam doživjela u srcu.

Ne propustite