AKO PIJETE LIJEKOVE ZA PRITISAK ILI HOLESTEROL, PODHITNO IZBACITE OVU HRANU ŠTO PRIJE: Njihova kombinacija može biti kobna

Porodica i zdravlje
AKO PIJETE LIJEKOVE ZA PRITISAK ILI HOLESTEROL, PODHITNO IZBACITE OVU HRANU ŠTO PRIJE: Njihova kombinacija može biti kobna
Mnogi lijekovi ne smiju da se kombinuju sa određenom hranom, a ovo posebno važi za one koji piju tablete za visok pritisak ili holesterol.

Mnogi lijekovi ne smiju da se kombinuju sa određenom hranom, a ovo posebno važi za one koji piju tablete za visok pritisak ili holesterol.

Visoki krvni pritisak je veoma opasan za cjelokupno zdravlje organizma, jer prouzrokuje zdravstvene probleme koje mogu ugroziti život. Nedavno smo pisali o tome kako sniziti krvni pritisak u samo 4 koraka, bez lijekova.

Međutim, malo ko zna da postoje kombinacije lijekova i hrane koje nikako ne idu zajedno, te ih ljekari ne preporučuju.

Lijekovi za plućne tegobe

Ova vrsta lijekova koristi se za astmu, bronhitis i druge bolesti povezane sa plućima. Važno je da znate da dok uzimate ove lijekove, morate da ograničite unos kafe i drugih pića i hrane koja sadrže kofein, piše Mondo.

Razlog?

Ovi lijekovi stimulišu nervni sistem, a da ne bi vam pretjerano rasla tenzija i uzbuđenje, neophodno je da ograničite unos kofeina. Takođe treba izbjegavati masnu hranu, jer masnoća povećava apsorpciju nekih lijekova za respiratorne tegobe.

Lijekovi za snižavanje krvnog pritiska

Lijekovi za snižavanje krvnog pritiska propisuju se i kod problema sa srcem i bubrezima. Ova grupa lijekova uključuje kaptopril, enalapril i ramipril. Kada ih uzimamo, ne bi trebalo da jedemo hranu koja sadrži puno kalijuma.

Razlog?

Lijekovi ove vrste povećavaju količinu kalijuma u ​​krvi, a njegovo predoziranje može izazvati nepravilan rad srca i izazvati osjećaj otežanog disanja. Zato, kada uzimate ove lijekove, bolje je da ograničite unos:

  • banana
  • krompira
  • soje
  • špinata

Lijekovi za probleme sa aritmijom

Ovi lijekovi (poput digoksina) su propisani za liječenje i spriječavanje srčane insuficijencije. Problem nastaje kada sa njima jedemo hranu koja sadrži glicirizinsku kiselinu (poput sladića).

Razlog?

Ova kiselina, kada dođe u kontakt sa digoksinom, može da izazove aritmije ili čak srčani udar. Nalazi se u nekim slatkišima, kao i u sastojcima piva. Dijetetska vlakna takođe mogu da utiču na efikasnost ovog lijeka, tako da je važno da ih uzimate 2 sata prije obroka ili 2 sata poslije jela. Neke biljke također smanjuju efikasnost digoksina, a to su kantarion i aleksandrijski list.

Lijekovi za snižavanje nivoa lošeg holesterola

Ovi lijekovi se propisuju za gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti i ne smiju da se kombinuju sa agrumima.

Razlog?

Agrumi poboljšavaju apsorpciju ovih lijekova, što može da dovede do predoziranja lijekovima i neželjenih efekata. Kada se uzimaju sa sokom od pomorandže, djelovaće kao da ste maltene popili dvostruko veću dozu lijekova.

Antikoagulanti

Antikoagulanti se propisuju za liječenje i sprečavanje tromboze, a jedan od najrasprostranjenijih lijekova ovog tipa jeste varfarin. Kada uzimate ovu vrstu terapije, treba da izbjegavate hranu bogatu vitaminom K ili onu koja podstiče snižavanje viskoznosti krvi.

Razlog?

Ovi lijekovi su nekompatibilni sa borovnicama, bijelim lukom, đumbirom i nekim začinima (kajenski biber, cimet, kurkuma). Činjenica je da same te namirnice djeluju kao antikoagulanti i ako im se doda varfarin, to može izazvati krvarenje. Što se tiče vitamina K, on smanjuje efikasnost leka. Ovaj nutruijent se najviše nalazi u spanaću, repi, kelju i brokoliju.

Analgetici

Lijekovi iz ove grupe propisuju se za upale, bolove u mišićima, glavobolju. Jedan od najpoznatijih analgetika je ibuprofen. I njega, kao i druge analgetike, ne treba uzimati sa slatkim gaziranim pićima.

Razlog?

Ibuprofen je nekompatibilan sa slatkim gaziranim pićima, jer ugljen-dioksid i kiselina sadržani u njima poboljšavaju apsorpciju sastojaka lijeka i, shodno tome, povećavaju njihovu koncentraciju u krvi.

Zbog ovoga je gotovo nemoguće kontrolisati dozu lijeka i postoji opasnost od njegovog predoziranja. Kao rezultat, bubrezi mogu da se oštete.

 

Ne propustite