OGLASIO SE KARDIOHIRURG POSLIJE GUDELJEVE DRAME U ŠPANIJI! Dr Miljko Ristić otktio šokantan razlog zbog kojeg se ovakve stvari sve češće događaju

Sport
OGLASIO SE KARDIOHIRURG POSLIJE GUDELJEVE DRAME U ŠPANIJI! Dr Miljko Ristić  otktio šokantan razlog zbog kojeg se ovakve stvari sve češće događaju
Dragiša Gudelj, brat srpskog fudbalskog reprezentativca Nemanje Gudelja, tokom utakmice u Španiji ostao je bez svijesti da leži na travi, a mediji prenose da je došlo do zastoja rada srca.

Dragiša Gudelj, brat srpskog fudbalskog reprezentativca Nemanje Gudelja, tokom utakmice u Španiji ostao je bez svijesti da leži na travi, a mediji prenose da je došlo do zastoja rada srca.

Ovaj 25-godišnjak je sada stabilno i pod konstantnim nadzorom ljekara. Zašto su sve češći ovakvi slučajevi provjeravala je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović s kardiohirurgom Miljkom Ristićem.

- Sve sportske aktivnosti su drugačijeg intenziteta. Mi sprovodimo medicinske testove, koji su vjerodostojni. Obaveza je svih fudbalskih ekipa i sportista da se podvrgnu tim testovima, kako se ovakve stvari ne bi dešavale - započeo je dr Miljko Ristić i objasnio od čega se sastoji jedan ovakav test.

- To je test opterećenja koji ne zahtijeva veliku opremu. Za pojedine sportove otpor se intenzivira od 25 vati, obični ljudi izdrže do 100. Međutim, za alpiniste je potrebno da se izdrži test od 250, a za sportiste od 150 do 200 vati - objašnjava Ristić.

Potom se dotakao i samog slučaja srpskog fudalera na utakmici u Španiji.

- Ne znam da li je rađen test za pacijenta o kom pričamo, ali ima primjera da brojni sportisti nisu ni pregledani. Odlazeći na brojne seminare FIFA, kad smo razgovarali o iznenadnim smrtima na terenu, dolazili smo do otkrića da na mnogima nisu ni rađeni testovi izdržljivosti, pa nisu ni mogle da budu otkrivene neke srčane mane - otkriva dr Ristić.

Doktor Miljko Ristić objasnio je i šta se dešava na fudbalskim treninzima, koji su takođe parametar za fizičko stanje igrača.

- Veliki dio sportskih ekipa nije pokriven kondicionim trenerom, što bi trebalo da bude obaveza. On je taj koji određuje test koji svaki fudbaler može da izdrži sa sigurnošću i na osnovu kog dobija dozvolu da se takmiči - kaže Ristić i na kraju podsjeća na jedan loš primjer u srpskom fudbalu.

- Mi dugo u našoj zemlji nismo imali kondicionog trenera, recimo reprezentacija ga nije imala do dolaska Ilije Petkovića za selektora. Primjera radi, daje im se test koji moraju da završe u roku od 50 sekundi. Ona koji ne uspije da ga obavi u tom roku, nije sposoban da igra utakmicu. Oni su možda zdravi i nemaju srčanih problema, ali se može zaključiti koliko je ko sposoban da igra. Naša reprezentacija koja je igrala na Svjetskom prvenstvu imala je mnogo igrača koji nisu bili sposobni da igraju, što je nonsens.

 

Izvor:(kurir.rs)

Ne propustite