VJEŽBA ILI PROVOKACIJA

SJEVERNA KOREJA OPET ISPALILA BALISTIČKU RAKETU: Pravac leta Istočno more!

Objavljeno:27.03.2023 - 08:42
A A A Times Arial

Foto: screenshot

Sjeverna Koreja ispalila je danas najmanje jednu balističku raketu, saopštila je južnokorejska vojska, što je najnoviji u nizu proba koje Pjongjang izvodi posljednjiih nedjelja.

"Sjeverna Koreja ispalila je neidentifikovanu balističku raketu u pravcu Istočnog mora", navodi se u saopštenju generalštaba južnokorejske vojske, gdje se koristi korejski naziv za Japansko more.

Lansiranje je obavljeno nekoliko dana pošto su Seul i Vašington u četvrtak završili svoje najveće zajedničke vojne vežbe u posljednjih pet godina. Pjongjang smatra te manevre vježbom za invaziju.

Iz Sjeverne Koreje saopšteno je u petak da su nedavne zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe, predstavljale obuku za "okupaciju" Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je reagovala sprovođenjem sopstvenih vojnih vježbi posebno testirajući, kako je nazvala, novi napad podvodnim nuklearnim dronom i lanisrajući svoju drugu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) ove godine.

Pjong jang je tokom prošle godine imao rekordnu godinu proba naoružanja i povećao je svoje nuklearne prijetnje, na šta su SAD i Južna Koreja pojačale bezbjednosnu saradnju.

Sjeverna Koreja je samu sebe prošle godine proglasila "nepovratnom" nuklearnom silom, a sjevernokorejski vođa Kim Džong Un nedavno je pozvao na "eksponencijalno" povećanje proizvodnje oružja, uključujući i taktičkog nuklearnog.

 

Kurir.rs/Beta