VELIKA TUGA: U Tuzli preminula poznata doktorica i veliki humanista Irfanka Pašagić,

Bosna i Hercegovina
VELIKA TUGA: U Tuzli preminula poznata doktorica i veliki humanista Irfanka Pašagić,
.

U Tuzli je danas preminula doktorica Irfanka Pašagić. Srebrenica se jučer oprostila od dr. Sabita Begića, a danas je izgubila još jednu veliku ženu, velikog ljekara, humanisticu i aktivisticu.

Studirala u Sarajevu i Zagrebu
Dr. Irfanka Pašagić, neuropsihijatar, rođena je u Srebrenici 1953. godine. Nakon studija u Sarajevu i Zagrebu, gdje je stekla specijalizaciju iz psihijatrije, vratila se da radi u svom rodnom gradu gdje je ostala do aprila 1992. godine.

Bila je predsjednica Udruženja Amica iz Tuzle koje je njenom zaslugom postalo i svojevrsni centar za dokumentaciju i istraživanje o ženama. Dr. Irfanka je posebno podržavala dijalog, shvatanje i toleranciju među osobama svih nacionalnosti.

Za svoj angažman 2005. godine Irfanka Pašagić dobila je međunarodnu nagradu Fondacije Aleksander Langer, nagradu koja se od 1997. godine dodijeljuje osobama koje aktivno rade za slobodu, demokratiju, pravdu i suživot.

Jedna od dvadeset doktora iz "Crvene rijeke"
Vrijeme i mjesto sahrane porodica će saopštiti naknadno.

Malo poznato je i to da je dr. Irfanka Pašagić jedna od dvadeset ljekara iz "Crvene rijeke", jedne srebreničke ulice.

Mnogi od njih, nažalost, nisu među živima.

Ovo su ljekari iz jedne srebreničke ulice: dr. Izudin Rahić, dr. Naser Siručić, dr. Nejra Siručić, dr. Avdo-Muša Bakalović i njegova supruga dr. Razija, dr. Avdo Hasanović, dr. Nijaz Džanić, dr. Emira-Mira Hublić, dr. Ajma Hadžić, dr. Nevzeta Mustafić, dr. Šukrija Đozić, dr. Jasko Đozić i njegova supruga dr. Erika, dr. Alma Efendić, dr. Irfanka Pašagić, dr. Sunita Pašagić, dr. Almir Pašagić, dr. Sead Halilović, dr. Almir Halilović i dr. Hamdija Halilović.

Ne propustite