Zaimović: Schmidt bi nametanjem odluke Bošnjake sveo na nivo nacionalne manjine kojom bi upravljali Zagreb i Beograd

Bosna i Hercegovina
Zaimović: Schmidt bi nametanjem odluke Bošnjake sveo na nivo nacionalne manjine kojom bi upravljali Zagreb i Beograd
.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović komentarisao je prijedlog izmjena Ustava FBiH koje bi mogao nametnuti visoki predstavnik, a koji je danas objavio Klix.ba.

"Najavljena mogućnost nametanja novih amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika je potez koji bi u potpunosti obesmislio demokratiju i izbore, a bošnjački narod uveo u sistem aparthejda u kojem bi o njihovim sudbinama odlučivalo glasačko tijelo HDZ-a BiH", poručio je Zaimović.

Kako navodi u izjavi za javnost, jasno je da bi se najavljenim rješenjima pogodovalo isključivo HDZ-u BiH, stranci koja bi postala ustavna kategorija i koja vlast ne bi formirala sa onim bošnjačkim i probosanskim strankama koje imaju najveće povjerenje birača već bi imali luksuz da biraju one koji im ponude najviše ustupaka.

"Uzimajući obzir amandmane nametnute u izbornoj noći i najavljeno novo nametanje, evidentno je da visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice nastoje bošnjačku većinu u FBiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb. Protivljenje ovoj odluci na sve moguće načine je obaveza svih bosanskohercegovačkih patriota, a pristajanje na nametanje ovog modela ili šutnja samo zbog pozicija u vlasti predstavlja prvorazredni čin izdaje", zaključuje Zaimović.

Prema nezvaničnim informacijama, Schmidt u planu ima dugoročno rješenje što znači da otpada kratkoročna mjera koju, u suštini, niko i ne želi u probosanskom bloku. S druge strane, stranke okupljene oko HDZ-a odnosno njihov lider Dragan Čović je poručio da on ne priželjkuje nikakvu Schmidtovu odluku.

Izmjene koje bi Schmidt mogao nametnuti sredinom naredne sedmice, imale bi zato dva tzv. osigurača koja bi u suštini doprinijela da HDZ potpuno utvrdi svoju poziciju i ostane apsolutno nezaobilazan faktor na političkoj sceni BiH.

Novo nametanje OHR-a bi moglo ići u smjeru da dva člana rukovodstva Federacije BiH mogu imenovati premijera Federacije BiH bez saglasnosti trećeg ukoliko onaj koji nije saglasan ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu naroda u Domu naroda FBiH te i u kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

To bi se postiglo tako da ukoliko jedan od (pot)predsjednika FBiH odbije dati saglasnost na formiranje Vlade FBiH, on može povući veto o kojem bi odlučivale 2/3 delegata iz kluba naroda koji ga je i izabrao. Pored toga, za svoj veto mora dobiti i podršku zastupnika iz skupštine jednog od tri kantona, u zavisnosti od toga o kojem članu rukovodstva je riječ.

Npr. u trenutnoj situaciji, ukoliko Refik Lendo ne da saglasnost na formiranje federalne vlade koju su dogovorili HDZ i Osmorka, on će za to morati tražiti podršku 2/3 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno od najmanje 16 delegata tog kluba. Pored toga mu treba i dvotrećinska podrška bošnjačkih zastupnika u Tuzlanskom kantonu.

Srbi nove Schmidtove uslove ispunjavaju u Kantonu Sarajevo pa bi u slučaju veta Igora Stojanovića, krajnja destinacija bila Skupština KS, a u slučaju veta Lidije Bradare, to bio Hercegovačko-neretvanski kanton.

S obzirom na to da u HNK potpuno dominira Čovićeva stranka, to bi faktički značilo da bi HDZ bio neprikosnoven, a s druge strane bi bilo vrlo jednostavno izbjeći volju Refika Lende i SDA.

Schmidt bi ovu odluku mogao nametnuti sredinom sedmice iz razloga jer ističe rok za imenovanje nove Vlade FBiH, a što prema trenutnim pravilima neće biti moguće bez potpisa Refika Lende (SDA).

Ne propustite