‘SRAMOTA, IZDAJA, NOŽ U LEĐA!’ Srbi razapinju Milanovića- Hrvatski predsjednik jednim potezom razbjesnio komšije!

Region
‘SRAMOTA, IZDAJA, NOŽ U LEĐA!’ Srbi razapinju Milanovića- Hrvatski predsjednik jednim potezom razbjesnio komšije!
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Derventu u subotu kako bi dodijelio odličje za ratne zasluge 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Derventu u subotu kako bi dodijelio odličje za ratne zasluge 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Međutim, njegov dolazak naišao je na osudu dužnosnika Republike Srpske, a istovremeno je izazvao nove sukobe između vlasti i oporbe u tom entitetu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije dao izjavu do nedjelje, no reagirali su njegovi bliski stranački suradnici – predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik entitetske vlade Radovan Višković. Cvijanović je kazala kako je dodjela odličja u Derventi predstavlja “provokaciju i uvredu”, a 103. brigadu HVO-a proglasila je “zloglasnom”. Slično je reagirao i Višković uz ocjenu da posjet hrvatskog predsjednika Derventi ne doprinosi boljem razumijevanju i uvažavanju u regiji.

Iz oporbe su pak optužili vlast predvođenu Dodikom da je prešutno odobrila dolazak hrvatskog predsjednika u Derventu i tako “zabila nož u leđa” Srbima. Bivši ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, sada zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u parlamentu RS, izjavio je da je “Dodik mu to odobrio i doslovce se maknuo daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu”.


Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević nezadovoljan je i time što se hrvatski predsjednik u subotu na kratko sastao s načelnikom općine Bosanski Brod Zoranom Vidićem koji je član te stranke. “To je bio (Vidićev) nepromišljeni čin i uvreda za borce stradale u Domovinskom ratu”, izjavio je Miličević.

Različite udruge pripadnika vojske bosanskih Srba zatražile su odgovornost entitetske policije uz ocjenu kako njezini pripadnici nisu smjeli osiguravati posjet hrvatskog predsjednika Derventi. U svakom slučaju, posjet predsjednika Milanovića Derventi izazvao je žestoku reakciju i nastavio da razdvaja političke elite u regiji.

Hvalio HVO i Tuđmana
“Odlikovao sam 103. brigadu HVO-a zato što to zaslužuje i zato jer je njihov doprinos nezaboravan, velik”, rekao je pa naglasio: “Teško ga je opisati riječima. Poginulo je 650 ljudi. Poginulo je preko 100 vaših suboraca muslimanske vjeroispovijesti, Muslimana, danas bi se zvali Bošnjaci.”

“Sa žaljenjem i pomalo s tugom konstatiram: ne drže previše do toga. To je velika žrtva”, poručio je Milanović.

Daytonski sporazum neke je obradovao, a neke razočarao, “ali drugačije nije išlo”, rekao je Milanović.

“Mislim da je bitno radi hrvatske povijesti da neke stvari podvučemo i zaključimo ako je to moguće. Po hrvatskim kuloarima, kavanama, birtijama, političkoj čaršiji, zagrebačkom korzu kada se spomene Posavina onda će većina ljudi, a naročito oni koji s tim veze nemaju, reći to je bila izdaja”, kazao je Milanović.
 

Ne propustite