PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Upozorio sam da dolazi rat. Putin mi to nije rekao, ali po ovome sam shvatio

Objavljeno:26.03.2023 - 18:03
A A A Times Arial

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić govorio je o situaciji u svijetu. Kaže da Amerikanci prave "novi blok u Evropi, što će značajno utjecati i na Srbiju".

"Možete pogledati u vašoj arhivi kada sam 25. novembra 2021. godini nakon moje posjete Sočiju rekao da nas očekuje teško vrijeme, ne zato što mi je Putin rekao da će biti rata. Uvijek je izdvojio 45 minuta da govori o Ukrajini. Tog puta nije govorio ni tri minute. To mi je bilo dovoljno. Rekao sam - donesena je odluka. Nedvosmisleno sam rekao da će doći do određenih promjena. Samo sam pratio, slušao i redao činjenice", rekao je Vučić.

"Amerikanci prave blok unutar Europe, prave poseban blok koji nije mali, Poljska, baltičke zemlje plus Ukrajina. Tih pet zemalja, imat ćete zemlje koje su veće od Francuske i približavaju se Njemačkoj. Onda je jasno da taj kvintet ili sekstet s Rumunijom postaje najjači u Evropi poslije Njemačke. Mi se želimo pozicionirati kao srednjoevropska zemlja, zato imamo sve bliže odnose s Mađarskom. To će mijenjati dinamiku našeg odnosa s Evropom. Želim vjerovati da će biti u pozitivnom smislu, ali za nas postoje ograničavajući faktori što se tiče sankcija Rusiji i Kosova", rekao je.