"Pobijedili smo Brazil, usred ramazana, nakon teravije - to je ludnica!"

Fudbal
"Pobijedili smo Brazil, usred ramazana, nakon teravije - to je ludnica!"
.

Maroko je priredio senzaciju, pa je postao prva afrička reprezentacija koja je pobijedila Brazil (2:1). Utakmica je odigrana kasno sinoć po našem vremenu.

Istina, radilo se o prijateljskoj utakmici, ali Marokanci slave, ipak su srušili Brazil koji je bio skoro kompletan i sa najjačim igračima.

Maroko je pokazao da njihov nastup iz snova na velikoj pozornici nije bio slučajnost jer su usput pobijedili Belgiju, Španiju i Portugal. Njihov put je na kraju došao kraju nakon poraza 2:0 od Francuske u polufinalu.

Marokanski nogometaši na čelu sa selektorom Walidom Regraguijem postali su nacionalni heroji, a nakon pobjede u Tangeru nad Brazilom Walid je izjavio:

"Pobijedili smo Brazil, usred ramazana, nakon teravije, to je ludnica!".

S obzirom na termin utakmice, igrači su prethodno stigli da isposte cijeli dan i da klanjaju teraviju, a onda da velikom Brazilu pokažu koliko vrjede.

Ljudi koji slijede islamsku vjeru mjesec ramazan smatraju svetim i posnim od zore do sumraka. Budući da je Maroko većinski muslimanska zemlja, vjeruje se da većina, ako ne i svi, igrači Atlas Lionsa također poste ovih dana.

Teravija ili teravih-namaz je, za one koji ne znaju, namaz koji se klanja tokom mjeseca ramazana.

Sofiane Boufal je postigao vodeći gol za Maroko protiv Brazila u subotu.

"Još uvijek sanjamo! Nastavljamo s našim zamahom sa Svjetskog prvenstva i to je zadovoljstvo", kazao je Boufal. Osim njega, za Maroko je pogodio i Abdelhamid Sabiri, dok je Casemiro dao jedini gol za južnoameričku selekciju.

Već u utorak 28. marta Maroko igra protiv Perua drugu prijateljsku utakmicu i želi da nastavi svoju divnu seriju.

Ne propustite