RUSIJA POSTAVLJA TAKTIČKO NUKLEARNO ORUŽJE U BJELORUSIJU: Koliko će ovaj potez eskalirati situaciju u Evropi?

Svijet
RUSIJA POSTAVLJA TAKTIČKO NUKLEARNO ORUŽJE U BJELORUSIJU: Koliko će ovaj potez eskalirati situaciju u Evropi?
,

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je tijekom jučerašnjeg dana kako će Rusija uskoro postaviti taktičko nuklearno oružje na prostor Bjelorusije. Potez, iako su ga mnogi očekivali, svakako predstavlja dodatnu eskalaciju između Rusije i Zapada.

Odmah je stigla reakcija iz SAD-a. U opreznoj poruci poručuje se kako unatoč ovom potezu nema nikakve naznake da je Rusija spremna i upotrijebiti nuklearno oružje.

Putin je pak rekao da je ovaj ruski potez reakcija na američko slanje oružja i jačanje vojne prisutnosti u Europi. Također je naglasio kako Rusija neće predati kontrolu nad nuklearnim oružjem Bjelorusiji. No, ovo je svejedno prvi put još od 90-ih godina da Rusija postavlja svoje nuklearno oružje izvan zemlje.

"Tu nema ničeg neobičnog. SAD to rade desetljećima. Već dugo vremena raspoređuju svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju savezničkih zemalja", rekao je Putin državnoj televiziji. "Složili smo se da ćemo učiniti isto - ne kršeći pritom naše obveze, naglašavam, ne kršeći naše međunarodne obveze o neširenju nuklearnog oružja", rekao je.

Putin nije precizirao kada će oružje biti prebačeno u Bjelorusiju, koja graniči s tri članice NATO-a (Poljskom, Litvom i Latvijom). Rekao je da će Rusija tamo dovršiti izgradnju skladišta do 1. maja. "Ovo je dio Putinove igre da pokuša zastrašiti NATO... jer nema vojne koristi od toga u Bjelorusiji pošto Rusija ima toliko oružja i snaga unutar Rusije", rekao je Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija u Federaciji američkih znanstvenika.

Također nije jasno gdje će u Bjelorusiji oružje biti stacionirano. No, prijenos ovog oružja bi proširio sposobnost Rusije za nuklearni napad duž istočne granice NATO-a.

Podsjetimo, iako Kremlj to nikada nije javno potvrdio, Zapad već dugo vremena smatra da Rusija drži rakete koje mogu nositi nuklearno oružje u Kalinjingradu, svojoj eksklavi na baltičkoj obali između Poljske i Litve.

Ovo je svakako potez koji će pozdraviti bjeloruske vlasti koje su već neko vrijeme lobirale za postavljanje nuklearnog oružja na svoj teritorij. Jasno, ta činjenica može im služiti kao određena zaštita od mogućeg širenja rata na njihov teritorij - iako Rusija nije komentirala bi li se nuklearno oružje koristilo u slučaju da je Bjelorusija napadnuta.

Ne propustite