DOKTORICA OTKRILA 6 STVARI KOJE UVIJEK POMAŽU KOD ZATVORA: Uz njih zaboravite na "probleme u WC-u", a imate ih već kod kuće

Porodica i zdravlje
DOKTORICA OTKRILA 6 STVARI KOJE UVIJEK POMAŽU KOD ZATVORA: Uz njih zaboravite na "probleme u WC-u", a imate ih već kod kuće
.

Zatvor dovodi do neprijatnih osjećaja u stomaku koji vas mogu spriječavati da obavljate svakodnevne aktivnosti. Bol, nadutost i mučnina su glavne posljedice neredovnog pražnjena crijeva. Nutricionistkinja Hana Ričards otkrila je 6 stvari koje vam umnogome mogu pomoći kada su u pitanju "problemi u toaletu".

- Najprije bih preporučila da se ograniči unos kafe i alkohola, koji mogu izazvati ovo neprijatno stanje. Pušenje je takođe faktor rizika - rekla je.

Prema njenim riječima, ukoluko se suočavate sa ova 3 simptoma, znači da imate problema za zatvorom, odnosno neredovnom stolicom:

  • Stolica vam je krupna, suva, tvrda ili grudvasta
  • Napinjete se ili osećate bol dok ste u toaletu
  • Niste ispraznili creva najmanje tri puta u toku proteklih sedam dana

Ističe da ukoliko unosite u dovoljnoj količini sljedeće namirnice više se nećete mučiti sa redovnim pražnjenjem crijeva.

1. Jabuke

Jedna jabuka dnevno značajno će smanjiti rizik od zatvora, jer imaju laksativno dejstvo, a pektin u njima pomaže varenje u tankom crijevu.

2. Šargarepa

Puna je vlakana, vode i vitamina A, a sve su to važni nutrijenti za sistem za varenje.

3. Kefir

Jedan od najzdravijih napitaka na svijetu, kefir je važan za dobro varenje i probiotici u njemu su pravo čudo za cijeli naš digestivni trakt.

4. Magnezijum

Jedite namirnice bogate magnezijumom, ali pazite ako unosite suplemente - previše magnezijuma u ovom obliku imaće kontraefekat.

5. Suhe šljive

Znate li zašto one pomažu? Sadrže sorbitol, šećerni alkohol koji se teško vari, zbog čega "privlači" vodu u crijeva i time pokreće njihovo pražnjenje.

6. Voda

Mnogo ljudi zapravo ne unosi dovoljno vode, a ona je ključna da bi se hrana koju smo uneli lakše pronosila kroz naš sistem.

Ne propustite