KAKO DA KROFNE NE UPIJU ULJE I NE BUDU MASNE? 3 cake iskusnih domaćica uz koje će biti mekše i vazdušastije

Kuharica
KAKO DA KROFNE NE UPIJU ULJE I NE BUDU MASNE? 3 cake iskusnih domaćica uz koje će biti mekše i vazdušastije
.

Krofne - omiljena poslastica svih generacija. Jedni vole krofne sa džemom, drugi sa kremom, a mi vam donosimo trikove kako da vaše krofne ne upiju masnoće.

Ključna stvar krije se u 3 koraka!

Iako u krofne dodajete kvasac, treba da dodate i pola kesice praška za pecivo - važno je dodati jer će on spriječiti nastajanje rupica u krofnama.

Kašičica rakije dodata u smjesu spriječiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja.

Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće.

krofne

Kako bi vam krofne uspjele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego što ga umesite zagrijte u pećnici oko tri minuta na temperaturi od 20 °C.

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 cela jajeta i 2 žumanceta
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica soli (puna do ivica)
  • 2 vanilin šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • malo rendane korice limuna
  • 1 kašičica rakije
  • 1 dl ulja
  • 5 dl mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca

Priprema:

U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije da bude prevruće), dodajte jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se diže.

Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smesu kvasca).

krofne1893990577

Dobijenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrijano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta nagore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krofne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda). Špric za krem napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse, piše 24sedam.rs.

Ne propustite