3 SIMPTOMA POVIŠENOG ŠEĆERA U KRVI KOJE MNOGI ZANEMARUJU: Obratite pažnju, djeluju bezazleno, a zapravo su ZNAK ZA UZBUNU

Objavljeno:26.03.2023 - 10:59
A A A Times Arial

Šećerna bolest ili dijabetes je hronična bolest iz grupe poremećaja metabolizma. Nastaje kada pankreas više ne luči dovoljno insulina ili ne može da iskoristi postojeći insulin. Sve ovo dovodi do povišenog nivoa grukoze u krvi, a posledice mogu dovesti do oštećenja tkiva, organa...

Nezdrava hrana, velike količine industrijske hrane, stres i slaba fizička aktivnost su "recept" za dijabetes.

Gojaznost i nezdrava ishrana mogu biti okidač za povećan šećer u krvi  

Što je najgore od svega simptomi povišenog šećera dugo ostaju neprimjećeni, što povećava rizik od razvoja srčanih problema ili oštećenja nerava. Kako je objašnjeno u "Vein Clinic UNC Health Care", najčešći skriveni simptomi visokog šećera u krvi su neobični trnci u različitim dijelovima tijela. Do ovog stanja dolazi tako što hiperglikemija oštećuje nervne završetke.

dijabetes-secerna-bolest-6113a1b688ab8

Svrab kože i trnci u nogama mogu biti jedan od simptoma  

Još jedan znak bolesti je svrab kože i dugo vrijeme zarastanja modrica.

"Dijabetes ima mnogo ranih simptoma, a neki su prilično nejasni. Ako ih primetite, probajte da što više jedete hranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, dosta proteina i lisnatog povrća. Izbjegavajte slatka pića i pijte najmanje dva litra vode dnevno. Moguće je da će za nekoliko dana svi ovi znaci će nestati", savjetuju ljekari iz "Vein Clinic UNC Health Care".

Korigovanje ishrane može ukloniti ove simptome  

Stručnjaci su objasnili i da ponekad gorenavedeni simptomi nisu povezani sa dijabetesom, već mogu da budu posljedica prekomernog unosa ugljenih hidrata sa kojima tijelo ne može da se nosi. Na primjer, peckanje može biti izazvano lošom cirkulacijom krvi, a svrab uzrokovan alergijama ili ekcemom.

Međutim, ako se bar dva od ovih nekoliko simptoma pojave istovremeno, preporuka je da se obratite ljekaru. Ako se ne liječi, dijabetes povećava rizik od srčanih oboljenja ili moždanog udara, kao i problema sa bubrezima.