PUTIN PRIJETI NUKLEARNIM ORUŽJEM, REAGIRALA I SAD, ŠOKIRALA ODGOVOROM: "Vidjeli smo izvještaje..."

Objavljeno:26.03.2023 - 10:10
A A A Times Arial

Američko ministarstvo odbrane saopćilo je da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje nakon što je Moskva najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

"Vidjeli smo izvještaje o ruskoj objavi i nastavit ćemo pratiti ovu situaciju", navodi se u pisanoj izjavi ureda za medije Ministarstva odbrane. "Nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava niti bilo kakve naznake da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj odbrani NATO saveza".

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je jučer da će Moskva rasporediti taktičko nuklearno oružje na području svog saveznika Bjelorusije, zemlje na pragu Europske unije.

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju. "Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.

"Već smo pomagali našim bjeloruskim kolegama i opremali njihove aviona (...) ne kršeći međunarodne ugovore o neširenju nuklearnog oružja. Deset aviona je spremno za upotrebu takve vrste oružja", rekao je Putin.

"Dana 3. aprila počinjemo obučavati posadu, a 1. jula završavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na području Bjelorusije", dodao je.

Po Putinovim riječima, ova odluka je potaknuta spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica. Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije.

"Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine hiljade takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima", rekao je ruski predsjednik, a prenosi Hina.