NOĆAS SE POMJERA SAT, U NAŠEM TIJELU DESIĆE SE BRODOLOM: Stručnjak upozorava OVE LJUDE jer 1 stvar je JAKO OPASNA ZA ZDRAVLJE

Porodica i zdravlje
NOĆAS SE POMJERA SAT, U NAŠEM TIJELU DESIĆE SE BRODOLOM: Stručnjak upozorava OVE LJUDE jer 1 stvar je JAKO OPASNA ZA ZDRAVLJE
-

Godinama se raspravlja o pomeranja sata jer loše utiče na zdravlje ljudi.

Letnje računanje vremena počinje poslednje nedelje u martu, ove je godine to 26. marta, i tada se sat pomjera unaprijed, s 2:00h na 3:00 sata. Dan će se produžiti, odnosno sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti.

Pomjeranje sata remeti lučenje melatonina tokom noći, a samim time i bioritam čovjeka. Povećava se rizik od srčanog i moždanog udara, a starije osobe koje boluju od karcinoma mogu razviti veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tih dana. Na sve to, pomjeranje sata utiče na pritisak i mentalno zdravlje, pa su tako neka istraživanja pokazala da prvi ponedeljak poslije pomeranja sata povećava šanse od srčanog udara za 25 odsto.

Kako možemo sebi da pomognemo

Minja Radović, psihoterapeut, za portal žena.rs objašnjava najčešće posljedice ljetnjeg računanja vremena.

"Prelazak na ljetnje računanje narušavaju naš utabani ritam i oduzima sat sna, dok nam jesenje pomjeranje sata nudi kompenzaciju odnosno, dodaje taj oduzeti sat. Promena se najviše osjeti dva do tri dana poslije pomjeranja sata. Odražava se na slabiju koncetraciju, efikasnost na poslu, slabije pamćenje, pospanost u toku dana i izražen umor.

San kao jedna od najvažnijih komponenti dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja u ovom slučaju je potpuno poremećena. Neprirodna promena ritma sna uglavnom dovodi do nesanice koja zna da potraje i po nekoliko dana. Posledice se ne osete odmah nakon ljetnjeg računanja vremena, u nekim slučajevima, zavisi od organizma, dese se i poslije nedelju dana. To je psihofizički stres za cijeli sistem i najteže ga podnose hronični bolesnici.

Generalni je savjet da u ovom periodu što manje vremena provedete kod kuće, što dalje od televizora, telefona ili kompjutera. Zdrava ishrana i minimum kofeina. Nažalost, ovo nije siguran recept, ali što više damo prostora tijelu i umu da se opuste to su veće šanse da ćemo lakše prebroditi ovaj period", zaključuje Radović.

srcani-udar-750x430

Neslaganje oko pomeranja sata

Evropska komisija 2018. godine predložila je ukidanje sezonskog menjanje računanja vremena. Taj prijedlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima s Evropskim parlamentom i javnim konsultacijama. Prošle godine države članice trebalo je da ukinu pomjeranje sata, ali to se odložilo za ‘neki rok u budućnosti’.

Problemi su nastali zato što se na nivou Evropske unije nije postigao dogovor koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetnje, i svaka država je imala svoje preferencije. Evropska komisija je stoga prepustila državama članicama da same odluče koje će vrijeme zadržati, ali da se to ne menja dva puta godišnje. To bi izazvao još veći hoas jer se ispostavilo da neke države preferiraju različitu opciju od svojih susjeda. Pa bi i putovanje kroz njih u kratkom roku značilo prečesti prelazak iz jedne u drugu vremensku zonu.

(Blic Žena)

Ne propustite