RANI ZNAK JEDNE OD NAJSTRAŠNIJIH BOLESTI POJAVLJUJE SE U OKU: "Vidljivi su godinama prije prvih simptoma kada je već kasno"

Porodica i zdravlje
RANI ZNAK JEDNE OD NAJSTRAŠNIJIH BOLESTI POJAVLJUJE SE U OKU: "Vidljivi su godinama prije prvih simptoma kada je već kasno"
-

Rezultati nedavne studije, objavljeni u februaru u medicinskom časopisu "Acta Neuropathologica", pokazuju da se prvi znaci Alchajmerove bolesti mogu pojaviti u očima.

"Oko je prozor u mozak", kaže oftamolog Kristin Grir, direktorka medicinskog obrazovanja na Institutu za neurodegenerativne bolesti u Boca Ratonu u američkoj sveznoj državi Floridi.

"Imate pogled na nervni sisem promatrajući krajnji dio oka, prema optičkom živcu i mrežnjači", dodala je ona.

Cilj istraživanja, kako javlja CNN, je da pokuša da utvrdi kako analiza oka može pomoći u dijagnostikovanju Alchajmerove bolesti prije pojave samih simptoma. Kod oboljelih osoba, upozoravaju stručnjaci, bolest je već uveliko napredovala do trenutka kada budu pogođeni pamćenje i ponašanje osobe.

"Alchajmerova bolest počinje da se razvija u mozgu godinama prije prvih simptoma gubitka pamćenja", ističe Ričard Isakson, neurolog koji je specijalizirao za Alchajmerovu bolest s Instituta za neurodegenerativne bolesti, piše Žena Blic.

Promene u mrežnjači i mozgu

Ukoliko bi ljekari uspjeli da identifikuju bolest u njenim najranijim fazama, ljudi bi mogli odabrati zdrav način života i mogli bi da kontolišu "promjenjive faktore rizika, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa", rekao je Isakson koji, inače, nije učestvovao u istraživanju.

Kako bi saznali koliko rano se mogu uočiti znakovi kognitivnog propadanja, u sklopu nedavnog istraživanja naučnici su analizirali donirano tkivo mrežnjače i mozgova 86 osoba koje su prolazile kroz različite stepene mentalnog propadanja.

"Naša je studija prva koja pruža dubinske analize proteinskih profila i molekularnih, staničnih i strukturalnih uticaja Alhajmerove bolesti na mrežnjaču i kako oni korespondiraju s promenama u mozgu i kognitivnim funkcijama", rekla je koautorka studije Maja Koronio-Hamaoui, profeskorka neuorlogije i biomedicinske nuake u neprofitnom medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

"Te promjene na mrežnjači povezane su s promenama u dijelovima mozga koji se nazivaju entorhinalni i temporalni korteks, središte za pamćenje, navigaciju i percepciju vremena", pojašnjava Koronio-Hamaoui.

Ranije dijagnostikovanje

Istraživanje je pokazalo da su stanice propale su za 80 odsto kod onih s kognitivnim problemima. Radi se o stanicama odgovornim za obnovu i održavanje drugih stanica, što uključuje čišćenje beta-amiloida iz mozga i mrežnjače.

Ne propustite