Što je taktičko nuklearno oružje i što ako ga Putin upotrijebi?

Aktuelno
Što je taktičko nuklearno oružje i što ako ga Putin upotrijebi?
MOSKVA i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya 24.

MOSKVA i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya 24.

Kaže da će izgradnja skladišta biti dovršena 1. srpnja. Putin tvrdi da će oružje rasporediti bez kršenja obveza iz Ugovora START. Prema njegovim riječima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije o opskrbi Ukrajine streljivom s osiromašenim uranom.

Dodao je da je Rusija već stacionirala 10 zrakoplova u Bjelorusiji sposobnih za nošenje taktičkog nuklearnog oružja, prenosi Reuters.

Što je taktičko nuklearno oružje?
Taktičko nuklearno oružje, koje se ponekad naziva i frontovsko ili nestrateško nuklearno oružje, dizajnirano je za upotrebu na bojnom polju - na primjer, za suzbijanje nadmoćnih konvencionalnih snaga poput velikih formacija pješaštva i oklopa. Ovo je oružje slabije od strateškog nuklearnog oružja poput bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

Iako se stručnjaci ne slažu oko preciznih definicija taktičkog nuklearnog oružja, niža eksplozivna snaga, mjerena u kilotonama, te vozila za dostavu manjeg dometa često su karakteristike koje ih određuju. Taktičko nuklearno oružje varira u snazi od jednog do 50 kilotona. Snaga strateškog nuklearnog oružja kreće se od oko 100 kilotona do preko megatona, iako su tijekom Hladnog rata razvijene puno jače bojeve glave.

Neusporedivo s konvencionalnim bombama
Za usporedbu, atomska bomba bačena na Hirošimu imala je 15 kilotona, tako da su neka taktička nuklearna oružja sposobna izazvati rasprostranjeno uništenje. Najveća konvencionalna bomba, Majka svih bombi (Mother of All Bombs) ili MOAB, koju su SAD bacile, imala je snagu od 0,011 kilotona.

Sustavi isporuke za taktičko nuklearno oružje također imaju kraći domet, obično ispod 500 kilometara u usporedbi sa strateškim nuklearnim oružjem, koje je obično dizajnirano za prijenos preko kontinenata.

Budući da eksplozivna moć nuklearnog oružja male snage nije puno veća od one sve moćnijeg konvencionalnog oružja, američka vojska smanjila je svoje oslanjanje na njega. Većina preostalih zaliha, oko 150 gravitacijskih bombi B61, raspoređeno je u Europi. Velika Britanija i Francuska potpuno su eliminirale svoje taktičke zalihe. Pakistan, Kina, Indija i Sjeverna Koreja imaju nekoliko vrsta taktičkog nuklearnog oružja. Vjeruje se da izraelski neprijavljeni nuklearni arsenal također uključuje taktičko oružje.

Rusija je zadržala više taktičkog nuklearnog oružja, procjenjuje se na oko 2000 bojevih glava, te se više oslanjala na njega u svojoj nuklearnoj strategiji, uglavnom zbog manje naprednog konvencionalnog naoružanja i sposobnosti.

Gdje Rusija može rasporediti taktičko nuklearno oružje?
Rusko taktičko nuklearno oružje može se rasporediti na brodovima, zrakoplovima i u kopnenim snagama. Većina je postavljena na projektile zrak-zemlja, balističke projektile kratkog dometa, gravitacijske bombe i dubinske bombe koje nose taktički bombarderi srednjeg dometa ili na mornarička protubrodska i protupodmornička torpeda. Ove se rakete uglavnom drže u rezervi u središnjim skladištima u Rusiji.

Rusija je ažurirala svoje sustave lansiranja kako bi mogli nositi ili nuklearne ili konvencionalne bombe. Postoji povećana zabrinutost zbog ovih sustava s dvostrukom sposobnošću jer je Rusija koristila mnoge od tih raketnih sustava kratkog dometa, posebice Iskander-M, za bombardiranje Ukrajine.

Taktičko nuklearno oružje znatno je destruktivnije od svojih konvencionalnih pandana čak i pri istoj eksplozivnoj energiji. Nuklearne eksplozije jače su od 10 do 100 milijuna puta od kemijskih eksplozija i ostavljaju smrtonosne radijacijske padavine koje kontaminiraju zrak, tlo, vodu i zalihe hrane, slično katastrofalnom topljenju nuklearnog reaktora u Černobilu 1986. godine. Interaktivna simulacijska stranica NUKEMAP Alexa Wellersteina prikazuje višestruke učinke nuklearnih eksplozija pri različitim snagama.

Razlika između taktičkog i strateškog nuklearnog oružja
Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, taktičko oružje nije usredotočeno na uzajamno uništenje kroz nadmoćnu odmazdu ili nuklearni kišobran odvraćanja radi zaštite saveznika. Dok taktičko nuklearno oružje nije uključeno u sporazume o kontroli naoružanja, oružje srednjeg dometa bilo je uključeno u sada nepostojeći sporazum o nuklearnim bojevim glavama srednjeg dometa (bio je  na snazi od 1987. do 2018.), koji je smanjio broj nuklearnog oružja u Europi.

I SAD i Rusija smanjile su svoje ukupne nuklearne arsenale s oko 19.000 odnosno 35.000 na kraju Hladnog rata na oko 3700 odnosno 4480 u siječnju 2022. 

Temeljno je pitanje je li taktičko nuklearno oružje "upotrebljivije" i može li stoga potencijalno izazvati nuklearni rat punog razmjera. Njihov razvoj bio je posljedica zabrinutosti da će strateško nuklearno oružje izgubiti na važnosti kao sredstvo odvraćanja napada druge supersile zbog toga što su nuklearni napadi velikih razmjera smatrani nezamislivima. Nuklearne sile će u teoriji radije koristiti taktičko nuklearno oružje, pa bi ono moglo pojačati nuklearni štit nacije.

Ipak, svaka uporaba taktičkog nuklearnog oružja inicirala bi obrambene nuklearne strategije. Tadašnji američki ministar obrane James Mattis izjavio je sljedeće 2018. godine: "Mislim da ne postoji nešto poput taktičkog nuklearnog oružja. Bilo kakva uporaba nuklearnog oružja u bilo kojem trenutku mijenja stratešku igru".

Što će SAD ako Rusija upotrijebi taktičko nuklearno oružje?
SAD su kritizirale rusku nuklearnu strategiju, u kojoj bi se taktičko nuklearno oružje moglo koristiti za odvraćanje od širenja rata na NATO.

Iako postoji neslaganje među stručnjacima, ruske i američke nuklearne strategije usredotočene su na odvraćanje i stoga uključuju velike osvetničke nuklearne napade u bilo kojoj uporabi nuklearnog oružja. To znači da ruska prijetnja da će upotrijebiti nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja od konvencionalnog rata, prema doktrini nuklearnog ratovanja, mogla dovesti do uzvratnog nuklearnog napada, ako je napad usmjeren na SAD ili NATO.

Vjerujem da ruska uporaba taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini ne bi postigla nikakav vojni cilj, nastavlja Nina Srinivasan Rathbun za The Times of Israel. To bi kontaminiralo teritorij za koji Rusija tvrdi da je dio njezinog povijesnog carstva i možda dovelo kontaminaciju u samu Rusiju. To bi povećalo vjerojatnost izravne NATO-ove intervencije i uništilo imidž Rusije u svijetu.

Ne propustite