TUČA ZABIJELILA ULICE, ŽESTOKO NEVRIJEME U REGIONU: Hrvatski meteorolozi izdali POSEBNO UPOZORENJE (VIDEO)

Region
TUČA ZABIJELILA ULICE, ŽESTOKO NEVRIJEME U REGIONU: Hrvatski meteorolozi izdali POSEBNO UPOZORENJE (VIDEO)
Najavljeno nevrijeme pogodilo je područje Kvarnera tako da je tuča zabijelila područje Novog Vinodolskog, Crikvenice i dijelove otoka Krka.

Najavljeno nevrijeme pogodilo je područje Kvarnera tako da je tuča zabijelila područje Novog Vinodolskog, Crikvenice i dijelove otoka Krka.

Nakon tjedna s temperaturama zraka osjetno višim od prosjeka za ovo doba godine, tijekom vikenda je zahladilo, a sa zapada je stigla ciklona s izraženijim padalinama na području Kvarnera. Tijekom subotnjeg poslijepodneva je bilo nevera s grmljavinom. Na crikveničkom i vinodolskom području tuča je padala 15-minuta i zabijelila ulice. Tuča veličine oraha pala je danas iza 15 sati u Senju.

Kiša u nižim područjima se pretvarala u snijeg i susnježicu u najvišim dijelovima Gorskog kotara, tako da je malo snijega palo na Platku i u Begovom Razdolju. No, nedovoljno da se stvori snježni pokrivač. Na Platku je upravo proglašen kraj zimske sezone, koja je trajala od prvog snijega u studenom prošle godine, a ovaj vikend je prvi u proljetno-ljetnoj sezoni.

Porast naoblake sa zapada u subotu poslijepodne i navečer najavio je Državni hidrometeorološki zavod. Očekuje se obilnija kiša i mjestimični pljuskovi s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru.  

Posebno upozorenje DHMZ-a

Zbog jače promjene koja nas očekuje s nedjelje na ponedjeljak DHMZ je izdao posebno upozorenje u kojem najavljuje i mogućnost tuče. Iz DHMZ-a navode kako je u pitanju izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada te da će se pritom preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadajući frontalni poremećaji.

"Glavnina drugog vala oborine stiže krajem nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, nerijetko popraćena i grmljavinom, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče. Uz zahlađenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će od sredine dana oborina već biti manje - vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača", najavljuju meteorolozi iz DHMZ-a.

Prognoza ECMWF modela za visinu snježnog pokrivača (cm) za ponedjeljak 27. 3. 2023. u 3 UTC

Upozorili su i na jako jugo koje se sutra (nedjelja) očekuje na Jadranu. Ponedjeljak će također biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru.

Prognoza udara vjetra (m/s) iz ALADIN modela za nedjelju 26. 3. 2023. u 20 UTC (lijevo); Prognoza udara vjetra (m/s) iz ECMWF modela za ponedjeljak 27. 3. 2023. u 18 UTC (desno)
 

Prognoza za iduće dane

Sutra u prvom dijelu dana barem djelomice sunčano, ujutro na kopnu ponegdje s maglom. Od sredine dana postupan porast naoblake sa zapada, s kišom najprije na sjevernom Jadranu, a tijekom noći i drugdje. U noći je vjerojatna i lokalno obilnija kiša te izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

Zapuhat će umjeren i ponegdje jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo. Najniža temperatura zraka na kopnu od 2 do 7, na moru između 8 i 12, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 20 °C.

U ponedjeljak promjenljivo uz kišu, češću u noći i ujutro kad može biti i lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom. Uz pad temperature u gorju će biti susnježice i snijega. U noći na utorak razvedravanje pa će u utorak nakon osjetno hladnijeg jutra prevladavati sunčano, no u unutrašnjosti je uz dnevni razvoj oblaka moguća kratkotrajna oborina na granici kiše i snijega.

U srijedu sunčanije, a na kopnu još ujutro hladno uz čestu pojavu mraza. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na moru i bura, a u srijedu će okrenuti na jugozapadnjak i jugo. Kratkotrajno zahladnjenje.

Ne propustite