ZNAKOVI KAMENA U BUBREGU: 5 važnih simptoma koji alarmiraju da morate hitno kod ljekara

Objavljeno:25.03.2023 - 16:41
A A A Times Arial

Kamen u bubregu nastaje zbog različitih faktora: genetika, nezdrava ishrana, preveliki unos gaziranih pića, a dehidratacija je jedan od najčešćih uzroka.

Kamen u bubregu (Nefrolitijaza) se definiše kao prisustvo kamena u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega. Veoma je čest zdravstveni problem, a više pogađa muškarce nego žene. Neki bubrežni kamenci se lako mogu izbaciti iz organizma kroz urin, ali ako se kamen zaglavi u ureteru, blokira protok urina i izaziva bol.

Nefrolog dr Manjunat ističe da je pre svega važna zasićenost urina nekim česticama koje će stvoriti kamenac i naglasio faktore koji su važni za stvaranje nefrolitijaze.

-Nedovoljan unos vode
-Kilmatski uslovi
-Naporne vježbe sa dehidratacijom
-Gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i sedentarni način života su drugi faktori visokog rizika
-Velika potrošnja crvenog mesa
-Visok unos soli
-Određeni lijekovi koji izazivaju direktnu kristalizaciju ili promjene pH urina
-Genetski uzroci

Znaci na koje treba obratiti pažnju:

Doktor ističe da treba zatražiti hitnu ljekarsku pomoć ukoliko se javi neki od sljedećih simptoma

Bol u stomaku koji se reflektuje na dole
Poteškoće prilikom mokrenja
Groznica
Krv u urinu
Promijenjen miris urina

Prema zdravstvenim stručnjacima, pacijent će imati i druge simptome kao što su čest nagon za mokrenjem, nesposobnost da zadrže urin, nepotpuno pražnjenje bešike zbog iritacije kamenom, mučnina i povraćanje kada postoji opstrukcija urinarnog trakta.

Unos vode i dijetetske mere mogu pomoći u prevenciji većine kamena u bubregu.

Povećajte unos vode: pacijenti moraju da održavaju izlučivanje urina od oko dva litra. To znači da unos vode treba da bude oko 2,5-3 litara. Ako su pacijenti izloženi vrućoj klimi ili rade naporan posao, moraju da povećaju unos vode.

U zavisnosti od vrste kamena, postoji nekoliko faktora u ishrani o kojima moramo da vodimo računa, kao što su smanjenje unosa soli, smanjenje unosa životinjskih proteina i održavanje dobrog kalcijuma u ​​ishrani.


Izvor: Lepa&Srećna