DOKTOR UPOZORAVA: JEDAN OD PRVIH SIMPTOMA SRČANOG UDARA JAVLJA SE U USTIMA: Ako osjetite ovakav ukus, dobro pazite

Porodica i zdravlje
DOKTOR UPOZORAVA: JEDAN OD PRVIH SIMPTOMA SRČANOG UDARA JAVLJA SE U USTIMA: Ako osjetite ovakav ukus, dobro pazite
Najočigledniji znak infarkta miokarda je, naravno, oštar bol u grudim

Infarkt srca nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca koji snadbijevaju krvlju srčani mišić, a simptomi koji ukazuju da ste u riziku od ovog opasnog stanja variraju kod muškaraca i žena.

Osim stezanja u grudima koje je propraćeno mučninom, postoje i neki manje očiti signali koji upozoravaju na opasnost. Neobičan ukus u ustima može da ukaže na probleme sa kardiovaskularnim sistemom i predstavlja jedan od predznaka infarkta.

Najočigledniji znak infarkta miokarda je, naravno, oštar bol u grudima. Doktor Mark Perlrot je primetio da simptomi srčanog udara mogu da uključuju gorušicu koja uzrokuje zadah i metalni ukus u ustima.

"Nervoza" stomaka stomaka takođe može da bude jedan od znakova. Isto tako, predznaci srčanog udara su: osećaj pritiska u grudnom košu koji se javlja periodično, nelagoda u gornjim udovima, otežano disanje, letargija, umor, vrtoglavica.

Specijalisti britanske organizacije "British Heart Foundation" savjetuju pacijentima da prije dolaska hitne pokušaju da se umire i uzmu 300 miligrama aspirina.

Ne propustite