ANALIZA: RUSI VIŠE NEMAJU KUD, GINE IH 800 ZA KILOMETAR!: Bahmut forsiraju do tačke pucanja, evo šta im preostaje!

Svijet
ANALIZA: RUSI VIŠE NEMAJU KUD, GINE IH 800 ZA KILOMETAR!: Bahmut forsiraju do tačke pucanja, evo šta im preostaje!
Stručnjaci smatraju da Rusija nije trenutno u dobrom položaju na ratištu u Ukrajini.

Stručnjaci smatraju da Rusija nije trenutno u dobrom položaju na ratištu u Ukrajini.

Strateški značaj Bakhmuta može biti doveden u pitanje, ali posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tamošnjoj liniji fronta u srijedu pokazala je koliko je region Donjeck važan. Pojavljivanje Zelenskog uslijedilo je nakon njegovog insistiranja da Kijev tamo nastavi borbu protiv moskovskih snaga predvođenih Wagnerovim plaćenicima Jevgenijem Prigožinom. Smatralo se da je samo pitanje vremena kada će Bahmut pati, jer je Prigožin tvrdio da su ga njegove trupe opkolile sa tri strane, ali su kijevske snage nastavile da se drže.

Istog dana kada je Zelenski zakačio medalje svojim trupama blizu fronta i odao počast mrtvima, britanski odbrambeni zvaničnici rekli su da ruska ofanziva u Bahmutu vjerovatno gubi zamah. To znači da nakon pokretanja dugo očekivane ofanzive krajem januara, ruske snage "izalaze" iz zimskih mjeseci sa minimalnim dobicima i ogromnim gubicima u ljudstvu i opremi.To je stroj za mljevenje mesa i nastavlja da lansira rakete na civile mete", rekao je on. Ben Hodges, bivši komandant vojske Sjedinjenih Država u Evropi.

Ništa od velike ofanzive

"Nisu uradili ništa što biste očekivali od velike ofanzive", rekao je on za Newsweek. "Nije bilo dubokih udara ruskog ratnog vazduhoplovstva na liniju komunikacije koja dovodi opremu i municiju iz Poljske u Ukrajinu. Mornarica nije radila ništa osim isplovljavanja i lansiranja projektila na stambene zgrade. Rusi trenutno nemaju ništa čime bi mogli pokrenuti bilo kakvu ofanzivu”, dodao je Hodges, viši savjetnik Human Rights First-a. "Vjerovatno su sada u fazi konsolidacije onoga što imaju i nadaju se dogovoru. Nemam osjećaj da mogu još mnogo toga da urade", naglasio je on.

Iako je rekao da su Wagnerove jedinice dodale dubinu ruskim snagama i da su imale sposobne jedinice na početku rata, Hodges ne misli da su one pomogle ratnim naporima Moskve, opisujući ih kao "razdorne i remetilačke".

Prigožin koristi Bahmut za dokazivanje

Prigožin, biznismen blizak Vladimiru Putinu, više puta je kritikovao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i ratnog komandanta Valerija Gerasimova, žaleći se da mu nije dato dovoljno municije. "Prigožinova stalna kritika Šojgua i Gerasimova pokazala je zaista značajan nedostatak kohezije unutar ruskog Generalštaba i zajedničke komandne strukture," rekao je Hodges.

Ukrajinska dnevna procjena ruskih gubitaka u ratu ukazuje na trend rasta broja žrtava, čak i ako su brojke daleko veće od zapadnih procjena i nisu nezavisno provjerene. Krvava bitka za Bahmut, čini se, izaziva porast, a britanski diplomata Ian Stubbs je 15. marta rekao da je do 30.000 Wagnerovih i redovnih ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno - oko 800 žrtava na svaki preuzet kilometar tokom ofanzive.

"S ruske strane jednačine, takođe je pomalo zbunjujuće zašto se toliko ulaže u ovu borbu", rekao je Andrew Weiss, potpredsjednik Programa za Rusiju i Evroaziju u Carnegie Endowment for International Peace.

"Uvjeren sam u indikacije da je Jevgenij Prigožin vidio Bakhmuta kao potencijalnu laku pobjedu koja bi mu omogućila da se druži s visokim čelnicima u Moskvi koji su željni da pokažu da Rusija napreduje. Iako ruski vojni vrh nije obožavatelj Prigožina ili Wagnera , dovoljno je pametan da prepozna da korištenje ove nekonvencionalne sile za slamanje ukrajinske strane igra na ukupnu prednost Rusije.

Ukrajinski gubici

Međutim, ukrajinske snage su također pretrpjele velike gubitke, čak i ako Kijev kaže da za svakog poginulog vojnika Rusija gubi sedam. „Rusija nema veštine da pokrene veliku ofanzivu“, rekao je Glen Grant, vojni analitičar u Baltičkoj bezbednosnoj fondaciji. „Oni će da urade snažno negdje i nateraju Ukrajinu da pomeri svoje rezerve. Dakle, oni će iskoristiti gomilu da se kreću po bojnom polju i možda neće uvijek biti tamo gdje želimo da bude”, rekao je za Newsweek, napominjući da su ruske snage “ubile mnogo Ukrajinaca”.

Ukrajinski pješaci rekli su za Kyiv Independent ove sedmice da se loše obučeni bataljoni bacaju na liniju fronta uz malu podršku oklopnih vozila, minobacača, artiljerije, dronova i taktičkih informacija. "Ko je sada u jačoj poziciji zavisi od toga koliko su ozbiljni ruski napadi umanjili sposobnost Ukrajine da pokrene kontraofanzivu kasnije ove godine", rekao je Paul D'Anieri, autor knjige Ukrajina i Rusija: Od civiliziranog razvoda do građanskog rata. ne znam tačno kakvi su bili gubici Ukrajine ili kako će to uticati na njenu sposobnost da krene u ofanzivu."

"Ako je rezultat ovih napada da Ukrajina ne može izdržati veliku ofanzivu i ako je Rusija zadovoljna da zadrži teritoriju koju ima i ne zauzme više, ove bitke bi se mogle smatrati strateškom pobjedom Rusije", dodao je D'Agnieri. političkih nauka na Univerzitetu Kalifornije, Riverside.

Mark Kansian, viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da je "još uvijek teško povjerovati da će Bahamut izdržati, jer je skoro opkoljen". „Taktički, pad grada će donijeti samo manju pobjedu Rusiji. "Ukrajinci će se povući nekoliko milja unazad i izgraditi novu odbrambenu liniju", rekao je D'Agnieri.

Bahmut kao PR

„Psihološki, međutim, zauzimanje grada bi Rusiji dalo propagandne poene kao prvi opipljivi uspjeh njene postmobilizacijske ofanzive. Zabluda o potopljenim troškovima i odlučnost da se drugoj strani ne dozvoli propagandna prednost mogli bi pokrenuti nastavak bitke za Ali kada dođe proleće, obe strane čekaju da budu faktori promena - Rusija sa više mobilisanih trupa i Ukrajina sa zapadnim oružjem.

Zelenski je rekao da će njegove trupe nastaviti da se bore za Bahmut, jer ako padne, ruske snage bi mogle krenuti prema Kramatorsku, Slavjansku i drugim gradovima u regionu Donjecka. U svakom slučaju, plijen ruske pobjede u Bakhmutu vjerovatno će biti minimalan.

"Grad nema infrastrukturu za podršku okupacionim snagama jer su ga Rusi pretvorili u ruševine", rekao je Mark Temnitsky, Ukrajinac-Amerikanac koji je nerezidentni saradnik u Centru za Evroaziju Atlantskog vijeća. "Rusija je izgubila mnogo od toga" osoblje i vojnu opremu u oblasti u kojoj nisu uspjeli postići značajan napredak u više od šest mjeseci“, rekao je za Newsweek. "Rusiji će trebati vremena da se oporavi od ovih gubitaka, a oni nemaju vremena", dodao je on.

(MONDO)

Ne propustite