EVO KAKO DA SAMI PROTUMAČITE NAJVAŽNIJE PARAMETARE IZ KRVNE SLIKE: Jedan od njih ukazuje na pojavu OZBILJNIH BOLESTI u organizmu

Porodica i zdravlje
EVO KAKO DA SAMI PROTUMAČITE NAJVAŽNIJE PARAMETARE IZ KRVNE SLIKE: Jedan od njih ukazuje na pojavu OZBILJNIH BOLESTI u organizmu
Tumačenje najvažnijih parametara iz krvne slike je od presudnog značaja za otkrivanje zdravstvenih problema na vrijeme.

Tumačenje najvažnijih parametara iz krvne slike je od presudnog značaja za otkrivanje zdravstvenih problema na vrijeme.

Kada kod imamo bilo koji zdravstveni porblem, doktori nam traže da uradimo analizu krvi, iz koje mogu da se donesu brojni zaključci o stanju našeg organizma. Međutim, mnogi od nas ne znaju da protumače najvažnije pokazatelje na pravi način - zato smo ih u nastavku detaljno objasnili.

Krv na pregled dajemo prije jela, kako bismo dobili što realniju vrijednost parametara. Razlog za ovaj zahtjev je jednostavan: svaka hrana će promijeniti nivo šećera u krvi, a analiza neće biti objektivna. Takođe, krv je najbolje dati nakon kraćeg odmora, zbog čega najčešće idemo na analizu ujutru. Prilikom tumačenja rezultata kompetentni ljekar će svakako uzeti u obzir vaš pol i fiziološko stanje.

Vađenje krvi, Krvna slika, Analiza krvi, Krv, Davanje krvi

1. Hemoglobin (Hb)

Njegova glavna funkcija je transport kiseonika iz pluća do tkiva i uklanjanje CO2 iz tijela. Normalni indikatori za muškarce su 130-160 g / l, za žene - 120-140 g / l.

Ako je hemoglobin snižen, to ukazuje na moguću anemiju, gubitak krvi ili skriveno unutrašnje krvarenje sa oštećenjem unutrašnjih organa. Povećanje se obično primjećuje kod bolesti krvi i nekih vrsta srčane insuficijencije.

2. Eritrociti (crvena krvna zrnca)

To su crvene krvne ćelije koje sadrže hemoglobin. Normalne vrijednosti za muškarce su (4,0-5,1) * 10 do 12 stepena / l i za žene - (3,7-4,7) * 10 do 12 stepena / l.

Višak crvenih krvnih zrnaca javlja se kod zdravih ljudi na visokoj nadmorskoj visini u planinama, kao i kod srčanih mana, bolesti bronhija, pluća, bubrega i jetre. Ponekad to ukazuje na preveliku količinu steroidnih hormona u telu. Nedostatak eritrocita ukazuje na anemiju, akutni gubitak krvi, hronične inflamatorne procese. A nekada se to dešava i u kasnoj trudnoći.

Krvna slika
3. Leukociti (bijela krvna zrnca)

Proizvode se u koštanoj srži i limfnim čvorovima i štite tijelo od spoljašnjih uticaja. Norma za sve je (4,0-9,0) х 10 do 9. stepena / l. Višak ukazuje na prisustvo infekcije i upale. Njihovo povećanje (leukocitoza) ponekad nije povezano sa bolestima. Mogu skočiti od fizičkog napora, stresa ili trudnoće.

Ali dešava se da je leukocitoza povezana sa bolestima, i to:

bakterijske infekcije;
inflamatorni procesi;
alergijske reakcije;
leukemija;
uzimanje hormonalnih lijekova, nekih lijekova za srce
Ali leukopenija (nedostatak belih krvnih zrnaca) može ukazivati na virusnu infekciju ili uzimanje određenih lijekova, kao što su analgetici, antikonvulzivi.

4. Trombociti

Ćelije za zgrušavanje krvi su uključene u stvaranje krvnih ugrušaka. Normalna količina je (180-320) х 10 do 9. stepena / l. Ako su više od granice, onda možete imati tuberkulozu, ulcerozni kolitis, cirozu jetre. Ovo se dešava i nakon operacije ili kada koristite hormonske lijekove.

Njihov smanjeni sadržaj se javlja pod uticajem alkohola, trovanja teškim metalima, bolestima krvi, otkazivanjem bubrega, bolestima jetre, slezine, hormonskim poremećajima. I takođe pod dejstvom određenih lijekova: antibiotici, diuretici, digoksin, nitroglicerin, hormoni.

5. Eritrocita sedimentacija (ESR ili ROE)

Ovo je pokazatelj toka nekog upalnog procesa. Obično se ESR povećava od drugog do četvrtog dana bolesti i dostiže vrhunac tokom perioda oporavka. Norma za muškarce je 2-10 mm / h, za žene - 2-15 mm / h. Povišene stope se javljaju kod infekcija, zapaljenja, anemije, bolesti bubrega, hormonalnih poremećaja, šoka nakon povreda i operacija, tokom trudnoće, poslije porođaja, za vrijeme menstruacije. Smanjena stopa se primjećuje kod poremećaja cirkulacije i anafilaktičkog šoka.

Vađenje krvi, Krvna slika, Analiza krvi

6. Glukoza

Koncentracija glukoze u zdravom tijelu treba da bude 3,5-6,5 mmol / l. Smanjenje glukoze ukazuje na nedovoljnu i nepravilnu ishranu, hormonske bolesti, dok povećanje ukazuje na dijabetes melitus.

7. Ukupni proteini

Njegova norma je 60-80 grama / l. Sa pogoršanjem stanja jetre, bubrega, neuhranjenosti, smanjuje se. Ovo se često dešava nakon teških dijeta.

Vađenje krvi, Krvna slika, Analiza krvi, Krv, Davanje krvi
8. Bilirubin

Bilirubin ne bi trebalo da bude veći od 20,5 mmol / l. To je pokazatelj funkcije jetre. Sa hepatitisom, holelitijazom ili uništavanjem crvenih krvnih zrnaca, bilirubin se povećava.

9. Kreatinin

Kreatinin je odgovoran za rad vaših bubrega. Njegova normalna koncentracija je 0,18 mmol / l. Prekoračenje je znak otkazivanja bubrega, a ako vrijednost ne dostiže donju granicu, neophodno je povećati imunitet.

Ne propustite