OVAJ RANI SIMPTOM HOLESTEROLA SE JAVLJA NOĆU: Doktori otkrili i koji je

Objavljeno:23.03.2023 - 23:20
A A A Times Arial

Prema podacima klinike Klivlend prvi simptomi povišenog holesterola najčešće su bolovi, grčevi i neprijatan osjećaj u nogama.

Povišen holesterol je jedan od ključnih faktora za razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Neki simptomi mogu da se pojave u ranoj fazi, odnosno nakon što plak tek počne da se nakuplja u arterijama, tvrde doktori, a prvi znakovi ovog stanja najčešće se javljaju noću.

Kako donosi Express, Izbjegavanje liječenja visokog nivoa holesterola jedan je od glavnih razloga nakupljanja plaka u arterijama. Uz to dolazi do smanjenja protoka krvi u krvnim sudovima.

Dr Adam Staten kaže da to znači da mišići i tkiva u tijelu nemaju dovoljno dobru snadbijevenost krvlju, što može da rezultira stanjem koje je poznato kao periferna arterijska bolest, piše Express.co.uk.

- To je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali kod ovog su stanja prvenstveno zahvaćene arterije u nogama, a nešto rijeđe i u rukama - dodaje dr Staten.

Prema Klinici Klivlend, prvi simptomi povišenog holesterola kod periferne arterijske bolesti najčešće su bolovi, grčevi i neprijatan osjećaj u nogama. Najčešće se javljaju noću, ometajući pritom san osobe.