MOGU VEOMA DA NAŠTETE ZDRAVLJU: Dva napitka koja žene poslije četrdesete ne bi trebalo da piju

Porodica i zdravlje
MOGU VEOMA DA NAŠTETE ZDRAVLJU: Dva napitka koja žene poslije četrdesete ne bi trebalo da piju
Izbacite ih iz upotrebe

Izbacite ih iz upotrebe

 

Jubilarni 40. rođendan je preloman za mnoge stvari, a možda je i idelan trenutak da promijenite neke svoje navike. Pića utiču i na zdravlje i na ljepotu, baš kao i hrana, a stručnjaci savjetuju da je ulazak u petu deceniju vrijeme da se odreknete dva napitka.

Jutarnja kafa

Кafa vam može pomoći da izgubite težinu i poboljšate funkciju mozga, između ostalih zdravstvenih prednosti. Međutim, dodavanje zaslađivača može ozbiljno naštetiti koži. Ipak neki sastojci u njoj mogu učiniti kožu suvom i dehidriranom, posebno kada se konzumira u prevelikoj količini.

– Кofein može da vam pruži energiju koja vam je potrebna tokom cijelog dana, ali ako pijete previše okrepljujućeg napitka, vaša koža gubi elastičnost i smanjuje se njen prirodni sjaj – kaže Nadir Кazi, dermatolog i kozmetolog.

Poslije 40 godine, definitivno je dobro prestati sa dodavanjem zaslađivača. Ispijanje jedne šoljice crne kafe dnevno ima mnoge zdravstvene prednosti, dok ispijanje sa dodatkom šećera izaziva suvu kožu.

Prekomjerna potrošnja rafinisanog šećera prijeti da ošteti proteine kolagena i elastina u koži. Ovo smanjuje kvalitet i elastičnost kože, čineći je sklonom dehidraciji i boranju.
Doktor je predložio da se jutarnja kafa zameni jutarnjim čajem.

– Zeleni čaj sadrži antioksidante koji sprečavaju upale, crvenilo i oticanje kože. Ne samo da zasićuje kožu bogatim antioksidansima, već i stimuliše proizvodnju kolagena – rekao je dr Кazi.

Gazirana pića
 

Gazirana pića obično sadrže šećer i hemikalije koje mogu biti štetne za tijelo. Ovo može doprinijeti povećanju tjelesne težine i imati negativne efekate na kožu.

– Hemikalije kao što su fosfor, kalijum i kofein izvlače minerale iz kostiju i mogu oštetiti ćelije tijela – upozorila je dermatološkinja Šeril Rozen.

Šećer koji se nalazi u sodi je jedan od glavnih uzroka dijabetesa, koji takođe prijeti prijevremenom starenju. Doktorka upozorava da gazirana pića zbog sadržaja kofeina jako dehidriraju i nanose ozbiljnu štetu koži, čini je sklonijom borama. .

Stručnjaci savjetuju da se štetna pića zamijene kokosovom vodom: ona je bogata vitaminima C i A, koji su veoma korisni za kožu.

Ne propustite