Redizajnirani turski tenk Altay ide na testiranje oružanim snagama

Objavljeno:23.03.2023 - 22:21
A A A Times Arial

Turski proizvođač oklopnih vozila BMC završio je s radovima na redizajniranom tenku Altay koji je došao u fazu serijske proizvodnje, a 23. aprila bit će predan Oružanim snagama na testiranje.

Član Izvršnog odbora i glavni menadžer BMC-a Murat Yalcintas dao je informacije o projektima koje su proveli, s posebnim osvrtom na projekat tenka Altay.

Naveo je da je “BMC Savunma”, koja će proizvoditi tenk Altay, 100 posto turska kompanija,

“Proizvodnja tenka Altay je završena, želimo ga isporučiti Turskim oružanim snagama na testiranje 23. aprila. Ovo je potpuno novi Altaj. Tenk koji imamo nije stari tenk koji je prvi put dizajniran 2000. godine. U ovom trenutku ne postoji prepreka za serijsku proizvodnju tenka Altay. Završen je projektni rad na domaćoj pogonskoj grupi, prototipovi su proizvedeni i ispitani. Procjenjuje se da će ispitivanja trajati godinu i po do dvije “, rekao je Yalcintas, prenosi Anadolija.

Moguć izvoz u prijateljske zemlje

“U poziciji smo da isporučimo naš novi tenk Altay u inventar Turskih oružanih snaga do 2026. Trenutno postoje zahtjevi iz mnogih prijateljskih i savezničkih zemalja. Ukoliko to Ministarstvo odbrane odobri, možemo izvoziti tenk Altay u prijateljske i savezničke zemlje.”

Novi tenk Altay s daleko superiornijim mogućnostima nastao je nakon lokalizacije i dodatnih mogućnosti napravljenih na prototipovima tenkova Altay proizvedenih 2014. godine.

Među novim mogućnostima koje su dodane tenku Altay su sistem aktivne zaštite, poboljšani sistem oklopa, obnovljeni sistem upravljanja paljbom, obnovljeni sistem upravljanja vozilom, lokalizirani sistemi (smanjenje brzine, nišanski sistem 2. stepena, gusjenice, prstenasti zupčanik), pumpe za gorivo i hidraulika, mobilna mreža za prikrivanje, periskop, rotor…).

U 2025. godini počinje masovna proizvodnja tenka Altay, a potom i isporuka Oružanim snagama Turske.

 

 

IZVOR: AGENCIJE