Kurti u Skupštini: Zbog međunarodnog priznanja ne mogu da odbijem potpisane sporazume

Svijet
Kurti u Skupštini: Zbog međunarodnog priznanja ne mogu da odbijem potpisane sporazume
Kurti je u obraćanju zastupnicima rekao da Kosovo ima svoje zakonske obaveze i da, ako želi da bude međunarodno priznato, ne može da odbije sporazume već potpisane u Briselu.

Kurti je u obraćanju zastupnicima rekao da Kosovo ima svoje zakonske obaveze i da, ako želi da bude međunarodno priznato, ne može da odbije sporazume već potpisane u Briselu.

Premijer Albin Kurti rekao je pred zastupnicima u Skupštini da Kosovo ima svoje zakonske obaveze i da, ako želi da bude međunarodno priznato, ne može da odbije sporazume već potpisane u Briselu.

Istakao je da je prva tačka aneksa bila opšti sporazum i da je vrijedilo što je Kosovo došlo do toga, prenosi Tanjug.

“Srbija je u tom sporazumu prihvatila da tretira Kosovo kao jednaku članicu međunarodne zajednice. Iako su oni prihvatili, ja sam skeptičan, ne vjerujem Srbiji, jer ona teži da predstavlja našu zemlju”, naveo je Kurti, dodajući da, prema dogovorenom sporazumu u Ohridu, Srbija ne smije više da odbija članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, niti da blokira put Kosova ka Evropskoj uniji.

“Razmijenit ćemo stalne misije u ambasadama. Srbija je sve prihvatila i ovo je de facto priznanje, jer nam sada i Evropska unija garantuje da će to biti zauvijek”, kazao je Kurti.

Kako je rekao, postoje sporazumi iz prošlosti koji moraju da se provedu, ali da je on uspio da izvuče najbolje, a to je samouprava srpske zajednice, bez teritorijalne autonomije i izvršnih ovlaštenja.

Prethodni sporazumi

“Kosovo ima svoje zakonske obaveze i ja sam lično bio protiv nekoliko ranije potpisanih sporazuma, ali nastavljam da radim za bolje rezultate”, poručio je Kurti.

Svi prethodni sporazumi su imali zastoje, ali sa ovim Kosovo može da napreduje, rekao je Kurti, napominjući da je dogovorena samouprava za srpsku zajednicu.

“Ono u čemu smo se složili jeste da će to biti jedno tijelo čiji zakonski mandat neće izaći iz okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina u okvirima Vijeća Evrope. Mi smo otvoreni da gledamo dobre primjere iz Evrope, da poštujemo dobre evropske standarde i dobre prakse koje nisu zasnovane na teritorijalnosti. Mi smo odlučno protiv etnonacionalizma, teritorijalnog etnonacionalizma. Mi smo demokratska republika i suprotno je stavovima naše progresivne vlade. Mi ćemo početi sa dugim procesom konsultacija i unutar Kosova i sa našim partnerima i sa nevećinskom srpskom zajednicom i drugim zajednicama kako bismo nastavili sveobuhvatnu diskusiju o ovom pitanju. Ja nikada, nikada, ponavljam nikada neću razmatrati nijedan model teritorijalne autonomije”, rekao je Kurti.

On je dodao i da ne može izbjeći dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o statusu, ali da o tome neće pregovarati sa Srbijom.

IZVOR: AGENCIJE

Ne propustite