Borrell: 'EU osuđuje rusku prijetnju da će upotrijebiti silu protiv ICC-a'

Aktuelno
Borrell: 'EU osuđuje rusku prijetnju da će upotrijebiti silu protiv ICC-a'
.

Evropska unija (EU) je u četvrtak osudila prijetnju Moskve Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) nakon izdavanja naloga za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina za ratne zločine.

"Evropska unija osuđuje nezakonitu prijetnju visokog ruskog predstavnika da će upotrijebiti silu protiv ICC-a i njegove zemlje domaćina, Holandije", saopštio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Dodao je da EU žali zbog mjera koje je Rusija najavila protiv tužioca ICC-a i sudija uključenih u izdavanje naloga za hapšenje ruskih predstavnika.

"Svaka mjera odmazde protiv onih koji su uključeni u rad ICC-a je neprihvatljiva", naveo je on, potvrđujući punu podršku EU-a ICC-u.

On je naglasio da ICC mora biti u stanju da radi nezavisno i nepristrasno.

Prema njegovim riječima, EU ostaje posvećen odbrani suda od bilo kakvog vanjskog uplitanja koje ima za cilj ometanje toka pravde i podrivanje međunarodnog sistema krivičnog pravosuđa.

Iz ICC-a je u srijedu izražena zabrinutost nakon prijetnje Dmitrija Medvedeva, zamjenika predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije da će lansirati hipersonične rakete na Haški tribunal od strane.

Medvedev je u ponedjeljak rekao da je "sasvim moguće zamisliti da je hipersonična raketa ispaljena iz Sjevernog mora s ruskog broda u haškom sudu".

"Pogledajte pažljivo u nebo", dodao je.

Naredba za hapšenje Putina koju je ICC izdao u petak tereti ruskog predsjednika za ratni zločin, odnosno nezakonitu deportaciju hiljada ukrajinske djece, prenosi Radiosarajevo

Ne propustite