"ISPUSTILI STE GOLUBA", A ZADNJICA VAM GORI? Evo šta temperatura gasova govori o vašem zdravlju - odmah uzmite jedno

Porodica i zdravlje
"ISPUSTILI STE GOLUBA", A ZADNJICA VAM GORI? Evo šta temperatura gasova govori o vašem zdravlju - odmah uzmite jedno
-

Šta znači ako vam je gas previše topao?

Od kada je svijeta i vijeka, tema ispuštanje gasova mnogim ljudima predstavlja ujedno i tabu, ali i nepresušan izvor zanimljivosti i smijeha.

Ispuštanje toksina iz organizma je svakodnevna i prirodna pojava koja može da ukaže na određene zdravstvene probleme. I dok često i prekomjerno ispuštanje gasova ukazuje na probleme sa stomakom i nadutost, da li ste znali da temperatura istih ima određena značenja.

Profesorka gastroenterologije i dr Lisa Ganjhu objasnila je šta određena toplota ispuštanja "vjetra" govori o našem zdravlju, ali i potencijalnim problemima. Oslanjajući se na svoj rad i iskustvo, doktorka je primetila da gasovi kod nekih osoba mogu da budu nešto topliji, skoro pa "vreli".

"Sve je zasnovano na našoj temperaturi tela, a gas koji izlazi iz njega trebalo bi da se poklapa sa našom temperaturom", istakla je dr Ganjhu i dodala da neki ipak mogu da dožive osjećaj "peckanja" i kao da im pozadina "gori". Upravo takav osjećaj bi mogao da ukaže na hemaroide ili analne fisure. Takođe, njega bi mogla da uzrokuje i pretjerano začinjena i kisela hrana.

Doktorka je dodala da je tkivo u ustima veoma slično našem rektumu, a kako bismo neutralisali ljutinu i kiselinu, obična voda predstavlja najbolje rješenje. Još neka od alternativnih i prirodnih rješenja su čaj od nane, jedenje manjih obroka, kao i redovna fizička aktivnost. Ukoliko osjetite neizdržive bolove nakon ispuštanje gasova duži vremenski period, obratite se svom ljekaru što je prije moguće, jer to može da ukaže na neke ozbiljnije zdrvstvene probleme koje će stručni ljudi dalje da ustanove...

(MONDO)

Ne propustite