Savjet postačima tokom ramazana: Je li dobro piti kafu za sehur?

Ramazan
Savjet postačima tokom ramazana: Je li dobro piti kafu za sehur?
Zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana, piše Radio Sarajevo.

Zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana, piše Radio Sarajevo.

U Bosni i Hercegovini kafa je neizostavna prije ili poslije svakog obroka, a nutricionisti postačima savjetuju da ovaj napitak ne konzumiraju za sehur (početak posta kod muslimana op.pr).

Kafu za sehur treba izbjegavati, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela pa može dovesti do dehidracije. Kafa, uz obavezno minimalno jednu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara.

sehur

Za sehur posebnu pažnju treba obratiti na dovoljnu hidraciju, popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni.

Kada je riječ o ishrani, peporuke nutricionista za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za početak svakog dana.

Za sehur treba kombinovati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće).

Prijedlozi idealnog obroka za sehur su, na primjer, kajgana s povrćem i posnim sirom plus domaći integralni kruh sa sjemenkama uz tzv. satricu od krastavaca i rotkvice; Salata od piletine, kuhano jaje, kuhani grah ili leća, neslani sir, kombinacija svježeg povrća i tostirani integralni domaći kruh preliven maslinovim uljem po želji.

 

Ne propustite