DOKTORKA OTKRIVA KO NE SMIJE DA JEDE MLADI LUK: Ljudi sa ovom dijagnozom moraju hitno da ga izbace iz ishrane!

Porodica i zdravlje
DOKTORKA OTKRIVA KO NE SMIJE DA JEDE MLADI LUK: Ljudi sa ovom dijagnozom moraju hitno da ga izbace iz ishrane!
Mladi luk je prava riznica vitamina i minerala, ipak pojedine osobe bi trebalo da ga izbjegavaju.

Mladi luk je prava riznica vitamina i minerala, ipak pojedine osobe bi trebalo da ga izbjegavaju.

Mladi luk je jedan od sigurnih znakova proljeća i definitivno ga vole mnogi. Kao i sve druge vrste luka (crni, bijeli, crveni luk, praziluk, vlašac) ima veliku primjenu. Uzgaja se više od 5 milenijuma i jedna je od prvih uzgajanih kultura, a danas raste širom svijeta.

Mladi luk je nutritivna riznica, jer sadrži znatne količine vitamina A i C, a naročito vitamina K. Tu su još i vitamin E, kompleks vitamina B i razni minerali i elementi: kalijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen, mangan.

Pored toga što sadrži vitamine i minerale, na primjer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji djeluju kao antioksidanti, smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće djeluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Također, luk pozitivno utiče i na imunitet - rekla je dijetolog Natalija Nefedova u intervjuu za "Sputnjik".

Ona navodi i da luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam. Njega treba redovno jesti kako bi preventivno uticao u borbi sa bolestima, smatra nutricionista.

- Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore - objasnila je Nefedova.

Ipak, pojedini ljudi imaju problem da svare mladi luk te bi trebalo da ga izbjegavaju.

- Mladi luk je potrebno ograničeno konzumirati ako imate osjetljiv želudac, ako bolujete od gastritisa ili imate kiselinu. Međutim, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti, već je potrebno unositi one količine luka koje prijaju vašem organizmu - zaključila je Nefedova, piše Najžena.
 

Ne propustite