ŠTA JESTI ZA SEHUR, A ŠTA ZA IFTAR?: Ova hrana će vam pomoći da mnogo lakše podnesete post

Aktuelno
ŠTA JESTI ZA SEHUR, A ŠTA ZA IFTAR?: Ova hrana će vam pomoći da mnogo lakše podnesete post
Došao nam je ramazan, sveti mjesec posta u kojem se muslimani širom svijeta odriču hrane i vode u toku dana.

Došao nam je ramazan, sveti mjesec posta u kojem se muslimani širom svijeta odriču hrane i vode u toku dana.

Sehur, “noćni” obrok, priprema je za dan koji slijedi, dok je iftar glavni obrok u toku dana. Ipak, treba obratiti pažnju na to da namirnice koje se konzumiraju za vrijeme iftara i sehura budu hranjive, no u isto vrijeme zdrave, kako ne bi opteretile organizam.

Osobi koja posti je potrebna nutrijentima bogata ishrana koja daje energiju neophodnu za sve funkcije tijela u toku svakodnevnog života i nema drugog doba godine kada je to važnije nego za vrijeme ramazana, pogotovo ove godine jer imamo dugi broj sati u ljetnoj sezoni.

Jedite pravu hranu, izbjegavate procesiranu, brzu i “bijelu” hranu

Prerađena hrana može biti ukusna, ali sadrži nezdrave sastojke kao što su fruktozni kukuruzni sirup, MSG (za poboljšanje okusa), puno natrija i štetna ulja.
Da biste imali energije za duge dana posta i duge noći molitve kupujte lokalno proizvedeno voće i povrće od poljoprivrednika na pijacama. Kada jedete hranu koja je zdrava i hranjiva, osjećati će se zadovoljnijima. Važno je da znate kako je potrebno izbjegavati “bijelu” hranu (tj. bijeli hljeb, bijelu rižu, bijeli šećer, itd). Umjesto toga, odaberite hljeb i tjesteninu od integralnih žitarica tipa heljde ili prosa i organske smeđe riže.

Prepoznajte hranu koja je važna za hidrataciju vašeg tijela

Kada postite, tijelo polako dehidrira u toku dana, tako da u periodu u kojem ne postite, morate konzumirati hranu koja hidrira vaše tijelo i izbjegavati onu koja dovodi do gubljenja vode iz tijela. Voće sa velikim procentom vode je lubenica, dinja, bobičasto voće, s možete napraviti sokove od voća i povrća, kompote bez dodatka šećera, te supe i čorbe.

Izbjegavajte slane mješavine začina i dosoljavanje hrane. Limitirajte unos kafe jer ona dehidrira tijelo, pokušajte sa jednom šoljicom kafe nakon iftara i nikako u vrijeme sehura.

Izbjegavajte prženu i slatku hranu

Pržena hrana je bogata lošim uljima i čini hranu težu za varenje, posebno kada apstinirate od hrane u toku posta i onda takvim obrokom prekinete post. Kuhana, kao i grilana hrana su savršen izbor za ove obroke.

Reducirajte ugljene hidrate iz žitarica

Ugljeni hidrati se pretvaraju u šećer, stoga kada ih jedete, kombinujte ih sa namirnicama bogatim proteinima kao što su grah, meso, riba ili jaja. Za balansiranje obroka, gledajte da su izvor vaših ugljenih hidrata razne vrste povrća što bi predstavljalo savršenu kombinaciju za sehur.

Budite izbirljivi na društvenim okupljanjima

Ljudi imaju tendenciju da se prejedaju kada jedu sa drugima. Budite izbirljivi u vezi toga šta ste stavili na tanjir. Ukoliko nemate veliki izbor zdrave hrane, limitirajte izbor na nekoliko zdravih namirnica i jedite više kada dođete kući.

Preskočite desert

Uživanje u tradicionalnim ramazanskim desertima i slasticama ne mora biti svakodnevni ritual. Umjesto viskokaloričnih slatkih deserta, radije se odlučite za voćnu salatu uz dodatak orašastih plodova, sat i po nakon glavnog obroka.

U toku sehura fokus neka bude na proteinima i vlaknima

Najbolji način da umanjite osjećaj gladi u toku posta je da konzumirate proteine i povrće na sehuru. Primjeri proteinske hrane su jaja, sir, mahunarke i meso, riba i morski plodovi. Zob, proso, heljda su žitarice sa visokim procentom hranjivih vlakana, kao i povrće i voće kao što su brokula, karfiol, špinat, jabuke, kruške, kajsije, breskve. Hranjiva vlakana su važna za zdravlje vašeg probavnog sistema.

Zdravstvene prednosti posta

Post će odmoriti vaš probavni sistem, omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela, te dovesti do osjećaja lakoće i povećanja nivoa energije. Post je odličan protuotrov za sve naše “štetne” užitke. Nema ništa lošeg u uživanju u hrani koju jedemo, ali dugoročan unos viška hrane stvara veliko opterećenje za tijelo.

Tokom posta, naš sistem se odmara od stalnog napada hranom, a energiju koju štedite tokom posta, organizam preusmjerava na liječenje i oporavak. Ta energija oslobađa vaše ćelije od otrova, regenerira tkiva i organe, te uklanja prirodni metabolički otpad koji proizvode čak i zdrave ćelije.

Post može poboljšati rad mozga poticanjem proizvodnje proteina BDNF, što aktivira moždane matične ćelije i pretvara u nove neurone i stimuliše proizvodnju drugih hemikalija koje su vezane za zdravlje nervnog sistema. Ovaj protein također štiti vaše ćelije mozga od promjena povezanih s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolesti, a pomaže u zaštiti neuro-mišićnog sistema od degradacije.

Ne propustite