EMOTIVNA OBJAVA PROF. DR. SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Prisjetila se rahmetli Alije. "NIKADA NEĆU ZABORAVITI TUGU KOJU SAM OSJEĆALA"

Objavljeno:22.03.2023 - 17:24
A A A Times Arial

Večeras akšam-namazom nastupa sveti muslimanski mjesec, mjesec posta, ramazan.

Tim povodom, muslimani širom svijeta vrše posljednje priprememe da spremno dočekaju ovaj sveti mjesec, ali i prisjećaju se onih koji nisu među živima. Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničko centra Univerziteta u Sarajevu oglasila se na svom Facebook profilu uputivši ramazansku čestitku, prisjetivši se nekih težih trenutaka u prošlosti.

Objavila je fotografiju rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, podsjetivši kako će sutra biti tačno 40 godina otkako je rahmetli predsjednik odveden u zatvor.

Bio je uhapšen i osuđen zato što je bio vjernik, hrabri i iznimno obrazovani Bošnjak, pobornik demokratije, slobode izražavanja i građanske države, a protivnik diktature i jednoumlja. Nikada neću zaboraviti tugu koju sam osjećala zbog te užasne nepravde koja je učinjena mom rahmetli svekru i cijeloj porodici. Ali, kako Bog određuje, a ne ljudi, 7 godina nakon toga, Baba Alija postao je predsjednik suverene države Bosne i Hercegovine. Živeći u istoj kući puno smo ramazana skupa ispostili, skupa iftarili, raznih briga, teških bolesti i svakakvih iskušenja predeverali i podijelili, ali i zajedničkih radosti, ljepota i šala doživjeli. Hvala dragom Bogu na svemu.

Allah Mubarek Ramazan- poručila je prof. dr. Izetbegović.