Emanuel Tod smatra da je ovo egzistencijalni sukob za Sjedinjene Američke Države.

"TREĆI SVJETSKI RAT JE POČEO!" Vodeći francuski intelektualac upozorava na slabost Amerike - EVO ŠTA ĆE BITI NA KRAJU

Objavljeno:22.03.2023 - 15:56
A A A Times Arial

Foto: PROFIMEDIA

Emanuel Tod smatra da je ovo egzistencijalni sukob za Sjedinjene Američke Države.

Može li se spriječiti da ruska invazija na Ukrajinu preraste u Treći svjetski rat? Jedan od najvećih autoriteta međunarodne politike, bivši američki državni sekretar i diplomata Henri Kisindžer, napisao je esej za konzervativni britanski časopis The Spectator da ukrajinski sukob ima jasne paralele sa 1914. godinom, kada su sve velike sile postepeno uvučene u sukob.

On je pozvao na prekid vatre uz povlačenje ruskih snaga na linije prije početka sukoba 2022. godine, što znači da će Putinova vojska ostati u istočnoj Ukrajini, kao i na Krimu. Prema Kisindžeru, prioritet je spriječiti da se rat pretvori „u rat protiv Rusije kao takve” i neophodno je dati Rusiji mogućnost „da se ponovo pridruži međunarodnom sistemu”.

Međutim, Kisindžer je promijenio stav u vezi sa članstvom Ukrajine u NATO. On tvrdi da je prije početka sukoba bio protiv ulaska Ukrajine u zapadnu vojnu alijansu jer se plašio upravo scenarija koji se desio, ali sada Kisindžer sa bine Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kaže da je članstvo Ukrajine u NATO savezu je logičan ishod. Međutim, važno je diplomatskim procesom, ocjenjuje Kisindžer, dati Rusiji mogućnost da prilagodi svoje istorijske pozicije jer je to država sa ogromnim nuklearnim arsenalom, pa je neophodno izbjeći njenu destabilizaciju i produbljivanje sukoba. Za razliku od Kisindžera, koji smatra da se Treći svjetski rat ipak može zaustaviti, jedan od vodećih francuskih intelektualaca današnjice Emanuel Tod dao je intervju za Figaro u kojem je naveo da je Treći svjetski rat već počeo.

Očigledno je da sukob, koji je počeo kao ograničeni teritorijalni rat, eskalira u globalnu ekonomsku konfrontaciju između cijelog Zapada na jednoj i Rusije i Kine na drugoj, i postaje svjetski rat”, rekao je Tod.

Francuski intelektualac smatra da je Putin pogriješio na početku sukoba jer je vjerovao da je Ukrajina „propala država” koja će se srušiti odmah na početku invazije, ali se ispostavilo da je ukrajinska nacija, sa stranim finansijskim i vojnim resursima, uspjela da pronađe novu vrstu ravnoteže, kao i nadu da može da pobijedi. Inače, Tod se poziva na Merhajmerovu analizu sukoba, koja upozorava da Ukrajinu od 2014. treba smatrati de fakto dijelom NATO alijanse, jer je već tada ukrajinska vojska počela da dobija neki vid pomoći ali i obuku od strane američkih, britanskih i poljskih vojnih snaga. S druge strane, Rusi su izjavili da nikada neće tolerisati prisustvo NATO alijanse u Ukrajini i zato tvrde da vode odbrambeno-preventivni rat.

Miršajmer, podsjeća Tod, tvrdi da će Rusi udarati sve jače što budu u težem položaju u Ukrajini jer se osjećaju egzistencijalno ugroženo. Istovremeno, Amerikanci se precijenjuju kada misle da u vojnom sukobu u Ukrajini mogu da učestvuju kao u nekoj od vojnih ratnih igara, poslije Vijetnama, Iraka i Avganistana. Amerika je zapravo krhka, ocjenjuje Tod, a Rusija se pokazuje da se drži bolje nego što se očekivalo pod sankcijama koje organizuje NATO alijansa. Moguće je da će Rusija, uz podršku Kine, izdržati sve sankcije, dok će se američka monetarna i finansijska kontrola svijeta urušiti, a sa njom i mogućnost finansiranja enormnog američkog trgovinskog deficita. Ovo je zapravo učinilo sukob egzistencijalnim za Sjedinjene Države. Amerika ne može da se povuče iz njega.

“Dakle, mi smo sada u ratu bez kraja, u konfrontaciji čiji ishod mora biti krah jednih ili drugih”, kaže Tod.

Todova poruka je prilično pesimistična i zastrašujuća za Zapad na duge staze:

Upravo sam pročitao knjigu indijskog ministra spoljnih poslova, koju je objavio prije rata, u kojoj vidi američke slabosti i tvrdi da konfrontacija Kine i Sjedinjenih Država neće imati pobjednika već će osloboditi prostor za druge zemlje poput Indije. Ali ne i Evropljanima. Svuda vidimo slabljenje SAD, ali ne u Evropi i Japanu, jer zbog slabljenja svog imperijalnog sistema SAD pokušavaju da zadrže pozicije u početnim protektoratima. Kako se američki sistem smanjuje, to sve više pritiska na lokalne elite protektorata, uključujući Evropu”, zaključuje Tod.

(MONDO)